Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Samen dementievriendelijk

Alphen Vitaal09 feb. 2023

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft besloten om officieel een dementievriendelijke gemeente te worden. In een dementievriendelijke gemeente kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving en is begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zo ontstaat een samenleving waarin zo veel mogelijk mensen weten hoe ze met mensen met dementie om moeten gaan. Medewerkers van de gemeente krijgen trainingen aangeboden over het omgaan met mensen met dementie. Deze trainingen zijn ook interessant voor bijvoorbeeld sportverenigingen. Wordt jullie vereniging ook dementievriendelijk?

Themabijeenkomst ‘Iedereen doet mee’
Speciaal voor verenigingen biedt Alzheimer Nederland/Samen dementievriendelijk een gratis themabijeenkomst aan: Iedereen doet mee. Deze bijeenkomst is bedoeld voor onder meer sportverenigingen die te maken hebben met mensen met dementie. De bijeenkomst geeft de medewerkers en vrijwilligers laagdrempelige en makkelijke handvatten mee over het omgaan met mensen met dementie. Op deze manier kan iedereen mee blijven doen, ook mensen met dementie.

Hoe ziet de bijeenkomst eruit?
Twee opgeleide trainers van Samen dementievriendelijk laten op een interactieve manier zien hoe je signalen van dementie kunt herkennen en hoe je goed kunt omgaan met mensen met dementie in jullie vereniging. Dat doen zij onder meer met behulp van filmpjes, voorbeelden, oefeningen en een ganzenbordspel over dementie.

Praktische informatie:

  • De bijeenkomst duurt ongeveer 1,5 uur
  • De aanvrager zorgt voor een geschikte locatie en de apparatuur
  • Het aantal deelnemers is minimaal 15 en maximaal 50
  • Kosten: gratis voor verenigingen

Aanvragen?
Vraag de bijeenkomst 'Iedereen doet mee' aan door een mail te sturen aan info@samendementievriendelijk.nl. U kunt de gewenste datum, starttijd en locatie doorgeven. Vervolgens neemt de organisatie contact op over het inplannen van de themabijeenkomst.

Weinig tijd of liever online?
Doe dan één van de  gratis online trainingen en leer (nog) meer over dementie! In een online training leer je dementie herkennen en krijg je handvatten hoe je goed kunt omgaan met iemand met dementie. Het volgen van deze training kost slechts 10-15 minuten. Zie www.samendementievriendelijk.nl/trainingen voor meer informatie.

Redenen waarom bewegen goed is voor mensen met dementie
De voordelen van regelmatig sporten en bewegen voor mensen met dementie op een rij:

  • Sport en beweging stimuleren sociaal contact waardoor mensen met dementie zich minder geïsoleerd voelen.
  • Regelmatig bewegen bevordert spierkracht en coördinatie, wat het aantal valongevallen vermindert.
  • Regelmatig bewegen is goed voor de stoelgang en verbetert de slaap.
  • Bewegen en sport dragen bij aan een dagelijks ritme en gaan verveling tegen.
  • Mensen met dementie gaan beter in hun vel zitten en hebben minder last van angst, onrust en stemmingswisselingen.
  • Botontkalking en valongevallen kunnen afnemen door meer bewegen.
Deze bijeenkomsten zijn belangrijk zodat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de vereniging.

trainer Iedereen doet mee


Alphen Vitaal 09 feb. 2023

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: