Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Gezamenlijke sportdag van 9 clubs op Park Groot Scholtenhagen

NOC*NSF12 sep. 2022

Op 27 augustus jl organiseerden de negen samenwerkende verenigingen op park Groot Scholtenhagen een gezamenlijke sportdag. De aanloop was dan wel iets minder dan verwacht, maar daarvoor was het wel een verrassend effectieve dag, aldus de deelnemende clubs.

De Scholtenhagen Sportdag biedt deelnemers de mogelijkheid een clinic te volgen. Zo is het druk op de twee nieuwe padelbanen van tennisvereniging TCH. Bij Haackey leer je wat een bully betekent, bij IJsch biedt de skeelerbaan in de zomer uitkomst en de Hengelsportvereniging Haaksbergen heeft z’n promotietent opgeslagen bij de Recreatievijver. „Nieuwe leden zijn altijd welkom, al hebben we er al heel veel”, zegt Paul Keizers van de grootste sportvereniging van Haaksbergen. „We geven viscursussen voor de jeugd en dan kunnen ze vissen op een aantal locaties die daarvoor in Haaksbergen zijn aangewezen.”

Gouden medaille

De eerste bezoekers van de sportdag melden zich deze zaterdag iets na 10.00 uur in de feesttent op de parkeerplaats van VV Haaksbergen. Deze is al door de schuttersvereniging opgezet voor de Schuttersfeesten van komende week. Hier krijgen deelnemers een programma mee met een overzicht van de verenigingen die deze eerste gezamenlijke sportdag meedoen. Met een scheurstrookje kunnen ze na deze dag nog een keer terug naar hun favoriete club om mee te doen met een training.

Prijzen zijn er op deze dag overigens niet te winnen en toch lijkt de kleine Vesper Zwerink bij AVH een gouden medaille te hebben veroverd op het onderdeel verspringen. „De medaille heeft-ie eerder al eens met een sjoelwedstrijd gewonnen en hiermee naartoe genomen”, legt z’n moeder Diane uit. Geloof wel dat-ie atletiek leuk vindt.”

Meer kinderen dan volwassenen

Tijdens deze sportdag bieden de verenigingen clinics van een uur aan. De trainers Ramon Veneboer en Ben van Sark doen dat bij AVH. „Het zijn vooral kinderen die zich melden”, zegt Veneboer. „Maar dat is niet erg. Je moet het als vereniging immers hebben van de jeugd. De clinic bestaat uit de onderdelen verspringen, sprintjes trekken en balwerpen.”

Het loopt de hele dag lekker door, al merkt Marloes Klumpers wel op dat haar de toeloop wat tegenvalt. „Maar de effectiviteit valt daarentegen weer mee. Kinderen die meedoen aan de clinic zijn enthousiast en lijken lid te willen worden. Komende week gaan we de ervaringen van de verenigingen bespreken om eens te zien hoe we meer mensen kunnen trekken.”

Keuzestress

Madelief (6), Rover (5) en Norris (8) zijn nog niet zo zeker van hun zaak. Madelief hockeyt bij Haacky en vindt het eigenlijk nog te leuk bij die vereniging om daar weg te gaan. „Al mijn vriendinnetjes zitten bij Haackey.” Voor Rover en Norris geldt eigenlijk hetzelfde. „Ik voetbal bij HSC’21. Atletiek is ook leuk, maar ik blijf voetballen.” Rover is wat minder stellig, switchen van vereniging blijkt toch lastig. „Je kunt ook twee sporten doen”, zegt Veneboer. „Moet je thuis maar eens vragen of dat kan.”

Het blijkt voor sommige gezinnen al lastig om hun kind op een sport te doen. De crisis noopt mensen keuzes te maken. „Wanneer de financiële situatie het lidmaatschap van een sportvereniging even niet mogelijk maakt, zijn daar voorzieningen bij de gemeente voor”, geeft een moeder van een dochter en zoontje aan die zelf in een lastige situatie is beland door een torenhoge energierekening. „Gelukkig kun je je kinderen daardoor wel laten sporten.”

Dit artikel verscheen eerder op tubantia.nl. Foto: Cees Elzenga.


NOC*NSF 12 sep. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: