Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Rabobank Flevoland biedt ondersteuning op maat

NOC*NSF01 sep. 2021

Dat veel verenigingen met dezelfde vragen worstelen, is ons allemaal wel duidelijk. Dat Rabobank daar haar verenigingsondersteuning op afstemt door de betreffende clubs samen te brengen en bij de oplossing van een vraagstuk te helpen is daarbij een succesvolle manier van werken gebleken. Zo ook voor vier sportclubs uit de regio Flevoland.

Rabobank Flevoland besloot daarom een nieuwe manier van sponsoring toe te passen. Niet de traditionele ‘zak met geld’ die structureel weinig verandert, maar intensieve begeleiding door een externe professional om de ambities van de club ook écht te verzilveren.

Geld is geen duurzame oplossing

Inge Zwijnenberg van Rabobank Flevoland verwacht dat deze nieuwe aanpak de clubs veel zal brengen. “Een zak geld is geen duurzame oplossing”, zegt ze. “We willen een beweging ‘van binnenuit’ op gang brengen en geld is daarbij niet het antwoord. Met deze aanpak proberen we vast te stellen wat er achter de geldvraag zit. Op die manier pakken we de oorzaak aan en brengen we een duurzame verandering teweeg. Uiteindelijk kunnen we zo een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid in Flevoland.”

De eerste stappen naar een toekomstbestendigere organisatie zijn voor de vier verenigingen in Flevoland inmiddels genomen. De hulpvraag per club staat duidelijk op papier en in samenwerking met NOC*NSF is er voor iedere club een zogeheten trajectbegeleider gezocht die met de vereniging aan de slag gaat om de ambities te realiseren.

Tijdens een ‘kick-off-bijeenkomst’ in september kwamen alle betrokkenen bij elkaar om kennis te maken en het glas te heffen op een hopelijk succesvol traject. Daar bleek dat de verenigingen – een watersportvereniging, een voetbalclub, een golfresidentie en een toerclub – meer gemeen hebben dan gedacht. Al snel vlogen de tips over het activeren van leden en aanspreken van jeugd over tafel.

Onverwachte resultaten

Watersportvereniging Lelystad bruist van de ideeën en is nu al enthousiast over deze aanpak. Voorzitter Evert Jochemsen: “Hopelijk krijgen we nu handvatten voor het oplossen van de problemen die we zelf aan de kaak hebben gesteld, zodat we praktisch aan de slag kunnen met onze eigen ideeën.” “Deze manier van sponsering is briljant”, vult Nenna van de Poppe aan, Regiodirecteur Veluwe bij NLInvesteert. “Een extern persoon laat je nadenken over je eigen vereniging. Dat levert onverwachte resultaten op en werkt heel inspirerend.”

Ook voetbalvereniging BAS ziet nu al de toegevoegde waarde van het traject. “Wij willen onze accommodatie graag verduurzamen”, vertelt penningmeester Adri Nitrauw. “De technische kennis daarvoor heeft de club zelf nog wel. Maar je hebt ook te maken met regelgeving, subsidies, de gemeente, de provincie en ga zo maar door. Op welk moment maak je dan welke keuze? Via de Rabobank worden daarvoor nu mooie lijnen uitgezet.”

Dit artikel verscheen eerder op de website van Rabobank.


NOC*NSF 01 sep. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: