Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

De rode draad vinden om je leden te binden

NOC*NSF25 jun. 2021

Voor hockeyclub MHC Liberty in Dongen is het binden van vrijwilligers iets, waarvoor ze aan de Rabobank om ondersteuning vroegen. Voor het activeren van de leden kon het nieuwe bestuur wel wat hulp gebruiken. De Rabobank ondersteunt de club met een specialist om een sterke toekomst te verzekeren. Voorzitter Jeroen Beex: "Het is fijn als een buitenstaander even de knuppel in het hoenderhok gooit."

Jeroen Beex heeft net als veel andere vrijwilligers bij de club een echt 'Liberty-hart'. Sinds mei 2018 is hij voorzitter van de hockeyclub. Op dat moment lag er al een toekomstplan: Liberty 2020. Dat project is in 2012 gestart met als doel de club nieuw leven in te blazen. Aan de hand van ervaren adviseur Lutger Brenninkmeijer ging de club destijds vooruitstrevend aan de slag, maar het bestuur viel in de o zo bekende valkuil voor clubs. "Toen Lutger bij de club betrokken werd, bleef de trein in beweging. Op het moment dat hij weer naar de achtergrond verdween, ging dat tempo er uit." De club was al halverwege 2020.

Frisse start

Het was tijd voor een nieuwe start en daar wilde Rabobank Tilburg en omstreken graag bij helpen. De Rabobank speelt een verbindende rol in het versterken van verenigingen. Niet alleen met geld, maar ook met kennis, door ze aan specialisten te koppelen. De hulpvraag die MHC Liberty formuleerde voor de Rabobank is gericht op het activeren van vrijwilligers. Sportkoepel NOC NSF werkt nauw samen met de Rabobank bij het ondersteunen van sportverenigingen. Zij benaderde opnieuw Lutger Brenninkmeijer. Hij kende de club immers al goed en de ervaringen met hem waren positief, zegt Beex. "Hij had ook een klik met de club. Dat is wel belangrijk."

De bijeenkomst werd een werksessie waarbij de leden een speerpunt uit het plan mochten beetpakken en daar hun ideeën bij mochten presenteren. Die aanpak raakte de juiste snaar. "Het doel was om vrijwilligers te vinden, dat is gelukt. In plaats van leuren om functies te vervullen, zijn leden geactiveerd in de plannen, zij bieden zichzelf aan. Daar stond het bestuur van te kijken."

Beex beseft dat een enthousiaste vrijwilliger ook anderen aansteekt binnen de club. Op die manier bereik je meer, weet hij. "Ik vind dat een vrijwilliger van zichzelf enthousiast moet zijn. Zijn ze dat niet, dan haken ze ook snel weer af. Het moet iets zijn wat bij ze past en waar ze tijd in willen investeren. Je wil uiteindelijk wel voor een langere periode vrijwilligers binden aan je club."

Knuppel in het hoenderhok

Hoewel het veranderproces binnen zijn club nog in volle gang is, kijkt Beex al tevreden terug op de ondersteuning vanuit de Rabobank. "We zijn hier heel erg blij mee. Het voordeel is dat de Rabobank een externe binnenbrengt. Binnen de club is het toch ‘ons kent ons’ en iedereen wil blijven lachen. Dan is het fijn als een buitenstaander even de knuppel in het hoenderhok gooit. Uiteindelijk doen we het met één doel. Dat heb ik ook gemerkt bij alle vrijwilligers, we hebben allemaal dat Liberty-hart om de club verder te helpen."

Rabobank Tilburg

Rabobank Tilburg en omstreken is al langer als sponsor bij MHC Liberty betrokken. De bank is zichtbaar op de shirts en heeft een eigen Rabobank-veld. Om de lokale betrokkenheid te versterken ondersteunt de bank de club in de vorm van kennis en begeleiding. "De Rabobank wil dicht bij sportclubs staan", legt Rianne Hendriks van Rabobank Tilburg uit. "Wij zien hen als het cement van de samenleving. Een vereniging verbindt mensen."

Hendriks is lid van het marktteam Dongen. Dat team weet wat er speelt in de omgeving en beweegt zich binnen de verschillende netwerken. Vanuit die functie werd Hendriks gevraagd of ze wilde aansluiten bij de verenigingsondersteuning van MHC Liberty, waar ze al een duidelijke binding mee heeft. "Ik kom uit Dongen en ik ben ook als vrijwilliger bij MHC Liberty betrokken."

De Rabobank heeft gekozen voor een nieuwe aanpak van sponsoring. "Op deze manier willen we een belangrijke impuls geven om een vereniging blijvend te versterken. We geven niet alleen een pot geld - wat heel makkelijk is - maar door het leveren van kennis en begeleiding maak je een vereniging toekomstbestendig", zegt Hendriks.

De hulpvraag van MHC Liberty waar de Rabobank bij ondersteunt is gericht op vrijwilligers. "Een vereniging draait op vrijwilligers en daar moet je een vereniging sterker in maken. Iedereen heeft een druk zakelijk en privéleven. Wanneer je meer vrijwilligers kunt activeren, zorg je voor meer verdeling en stabiliteit bij een vereniging. Door de verenigingsondersteuning laten we zien dat de Rabobank dicht bij de vereniging staat."

Op de foto: Jeroen Beex en Rianne Hendriks


NOC*NSF 25 jun. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: