Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Dagbesteding is een win-winsituatie

NOC*NSF08 mrt. 2021

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op de sportvereniging inzetten: het mes snijdt aan twee kanten. De club levert een maatschappelijke bijdrage én krijgt tegelijkertijd vrijwilligerstaken binnen de vereniging vervuld.  Korfbalverenigingen Antilopen en DeetosSnel slagen er met het aanbieden van dagbesteding in om zo’n win-winsituatie te creëren en daarmee zelfs verenigingskader vrij te spelen voor andere werkzaamheden.

In 2018 kwam de gemeentelijke sporthal pal naast de accommodatie van Antilopen te staan, waardoor de Leusdenaren nu zowel tijdens de veld- als zaalperiode thuis zijn in het eigen clubhuis. Dit bracht meer verenigingswerk met zich mee en om hier uitvoering aan te geven zochten de Leusdenaren in 2017 een partij om mee samen te werken. Projectleider Eline Huijzendveld: “We bedachten dat we door dagbesteding of ‘werkfit’-trajecten te organiseren een positieve bijdrage konden leveren aan het leven van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd wordt verenigingswerk van Antilopen opgepakt, win-win dus.”

Een denkwijze die volgens Huijzendveld past bij Antilopen, ‘een vereniging met een groot maatschappelijk hart’. Met een steuntje in de rug door het Innovatiefonds KNKV ging Antilopen het gesprek aan met een bedrijf, dat zich richt op duurzame werkplekken en arbeidsrelaties. Dit leverde niet het gewenste resultaat op, waarna Antilopen doorschakelde. Een samenwerking met een zorginstelling om de dagbesteding in te vullen startte veelbelovend, maar stokte vanwege coronaomstandigheden en een reorganisatie bij de instelling.

Voortgezet speciaal onderwijs

Driemaal is voorlopig scheepsrecht, want september 2020 ging Antilopen een succesvolle samenwerking aan met Het Beekdal, een school voor voortgezet speciaal onderwijs. In en rond het sportcomplex van Antilopen volgen de leerlingen (15-18 jaar) een stage. De stagiaires worden begeleid door iemand van school en vanuit Antilopen is de locatiemanager aanwezig. Huijzendveld: “Wekelijks gaan zij aan de slag om allerlei werkzaamheden uit te voeren. Binnen maken ze bijvoorbeeld snoepzakjes, tosti’s en doen ze kleine schoonmaakwerkzaamheden en buiten verzorgen ze al het groen en houden ze het terrein netjes. Als de dagen en weekenden straks weer normaal zijn, krijgen ze natuurlijk meer eer van hun werk, maar nu worden ook al veel klusjes gedaan en het is mooi om te zien hoeveel voldoening ze hieruit halen.”

Dit werk werd in het verleden gedaan door vrijwilligers van de vereniging en die kunnen zich nu richten op de kerntaak van Antilopen: korfbal. “Denk hierbij aan het geven van trainingen of het organiseren van een sportieve activiteit voor de (jeugd)leden. Dit levert dus voor iedereen een voordeel op”, aldus Huijzendveld.

Overeenkomst

Door het coronavirus lopen zaken momenteel uiteraard anders dan anders, maar dit voorjaar tekenen Antilopen en Het Beekdal een samenwerkingsovereenkomst voor de komende jaren. Naast het leveren van een maatschappelijke bijdrage en het ‘vrijspelen’ van de eigen vrijwilligers geeft het de vereniging ook een mooi podium richting andere partijen, bijvoorbeeld de gemeente.

“We hebben meerdere samenwerkingsvormen onderzocht en zo een lange weg bewandeld”, zo blikt Huijzendveld trots terug. “Het doorzettingsvermogen en betrokkenheid om dit project te laten slagen, aanwezig bij veel vrijwilligers binnen Antilopen, vind ik bewonderingswaardig. Daarbij vraagt de huidige tijd om op een andere manier je verenigingstaken te organiseren en deze vorm werkt daarin voor ons”. Lees hier meer op de website van KC Antilopen

Dagbesteding bij DeetosSnel

Ook DeetosSnel hanteert deze formule van functionele dagbesteding. Sinds februari 2019 steken mensen met een beperking - van gehandicaptenzorgorganisatie Gemima-SVG Groep – de handen uit de mouwen aan de Vorrinklaan. Zo exploiteren ook de Dordtenaren hun sportcomplex op een sportieve, maatschappelijke en verantwoorde wijze en kunnen ook hun vrijwilligers zich meer op de korfbalzaken richten.

Al bij de bouw van de nieuwe sporthal (gereed in 2011) hadden de gemeente Dordrecht, stichting Vorrinklaan en DeetosSnel de behoefte om dit een plek te laten zijn, die ook buiten het korfbal om een maatschappelijke rol kon vervullen. Toen bleek dat gehandicaptenzorgorganisatie Gemima-SVG Groep in Dordrecht een nieuwe locatie zocht, werd contact gezocht om de krachten te bundelen. Gemiva-SVG Groep streeft namelijk naar een samenleving waarin mensen met een beperking zo goed mogelijk geïntegreerd zijn, hetgeen goed past bij het maatschappelijke doel van DeetosSnel.

Koken, onderhouden en puzzelen

In 2018 volgde hier ook een financiële stimulans vanuit het Innovatiefonds KNKV en inmiddels hebben drie groepen cliënten hun werkplek en draai gevonden bij DeetosSnel. De ene groep kookt en bakt, de andere groep doet onderhouds- en schoonmaakwerk en de derde groep doet onder andere het puzzelproject. Hier kunnen mensen ontbrekende puzzelstukjes van de Jan van Haasterenpuzzels kopen. Met de juiste puzzel, snijmal en kleurcode krijgt de klant zijn stukje via de post opgestuurd. Alle handelingen worden door cliënten gedaan. Ze hebben hiervoor hun eigen Facebookpagina. Voorzitter Irene Dingemans: “Zo krijgen deze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding, laten wij ons sociale gezicht zien en worden ons ook nog enkele vrijwilligerstaken uit handen genomen. Naast inkomsten en taken levert ons dit een goed gevoel op en dragen we bij aan een inclusieve samenleving.”

DeetosSnel tekende een overeenkomst voor meerdere jaren met Gemima -SVG Groep, dat kon investeren in het eigen maken van de gehuurde ruimtes met bijvoorbeeld een eigen professionele keuken. Dingemans: “Wellicht kunnen we in de toekomst nog plannen uitvoeren, die nu in de kast liggen. Zoals: een eigen G-team en het ondersteunen bij meer korfbalgerelateerde taken en evenementen. Daarvoor gaan we kijken wat onze behoeften en die van Gemima-SVG Groep - dus van de mensen zelf – zijn.”

Trots

Dingemans, tot slot: “Alle betrokkenen zijn trots op deze samenwerking. Het motiveert, stimuleert, geeft voldoening en ook nog eens inkomsten. Het stelt de vereniging in staat om maatschappelijk verantwoord en financieel gezond te functioneren en maakt ons minder afhankelijk van giften en sponsoren. De gemeente Dordrecht is ook blij met deze ontwikkeling, want de vereniging staat op eigen benen, gaat verantwoord met het pand en de grond om en levert ook nog eens een maatschappelijke bijdrage, die verder reikt dan het korfbalveld.”

Dit artikel verscheen eerder in het digitale KNKV Magazine #5, februari 2021.


NOC*NSF 08 mrt. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: