Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

KV Fortis ervoer weinig weerstand bij rookverbod

NOC*NSF09 nov. 2020

De maand oktober stond weer (deels) in het teken van de actiemaand ‘Stoptober’. De actie is bedoeld om rokers te helpen bij het stoppen met hun verslaving. Korfbalvereniging Fortis uit Oost-Souburg is sinds een halfjaar rookvrij. “We vreesden weerstand tegen het rookverbod, maar die viel reuze mee”, aldus Fortis-voorzitter Ad Vos.

Stoptober is een initiatief van onder meer KWF, Hartstichting, het Longfonds en het Ministerie van VWS. Het ministerie ondersteunt Stoptober om het gezamenlijk stoppen met roken makkelijker te maken, ook op sportverenigingen waar normaal gesproken veel jongeren rondlopen.

Prima handhaven

“Overal op ons complex staan de borden van de rookvrije generatie”, vertelt Vos. “Die wijzen bezoekers erop dat zij op onze club niet mogen roken. Wij kunnen het rookverbod eigenlijk prima handhaven. De mensen die wij hierop aanspreken zijn doorgaans meegereisd met bezoekende korfballers. Een enkele keer zie je mensen buiten het terrein een sigaret opsteken, maar ook dat zie ik niet vaak meer. En door het rookverbod heb ik ook geen goed beeld meer van het aantal clubleden dat rookt. Het is na de invoering al gauw geen onderwerp meer dat veel ter sprake komt.”

Geslaagde opzet

Al langere tijd zet de korfbalverenging uit Oost-Souburg zich in voor een rookvrije generatie, maar toch hield Vos rekening met negatieve geluiden toen het korfbalcomplex van KV Fortis begin 2020 volledig rookvrij werd. “We vreesden wel voor weerstand, maar die viel heel erg mee. Zelfs de meest verstokte rokers hebben geaccepteerd dat roken geen goed voorbeeld is voor de jeugd. Als sportvereniging is het een van onze taken om jongeren niet aan te moedigen om te gaan roken. Met de invoering van een rookvrij complex is die opzet geslaagd.”


NOC*NSF 09 nov. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: