Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Meer clubs pessimistisch over toekomst; ledenaantal grootste uitdaging

NOC*NSF30 okt. 2019

Het overgrote deel van de sportverenigingen in Nederland maakt zich geen zorgen over de toekomst. Ruim vier op de tien clubs (44%) ziet de toekomst van hun vereniging zelfs (zeer) zonnig in. Echter is het aantal clubs dat de toekomst negatief inziet (11%) verdubbeld ten opzichte van tien jaar geleden (6%). Dat blijkt uit onderzoek van Mulier Instituut.

De meerderheid van de clubs (45%) ziet de toekomst van de vereniging niet positief in, maar ook niet somber. Het werven en behoud van leden wordt door zowel pessimistische, als optimistische clubs gezien als de grootste uitdaging voor de toekomst. Kleine verenigingen (≤ 100 leden, 15%), verenigingen van semi-individuele sporten (12%), met binnensporten (12%) en zonder eigen accommodatie (16%) zijn het vaakst negatief over hun toekomst.

Andere belangrijke bevindingen:

  • Het aandeel verenigingen dat positief is gestemd over de toekomst, is ten opzichte van 2012 en 2009 gedaald. Met name kleine verenigingen (≤ 100 leden), verenigingen zonder eigen accommodatie en binnensportverenigingen zijn ten opzichte van 2009 pessimistischer geworden. Grote (> 250 leden) en middelgrote verenigingen (101-250 leden) zijn in tien jaar tijd juist positiever naar hun toekomst gaan kijken.
  • Verenigingen houden voornamelijk omgevingsfactoren verantwoordelijk voor de uitdagingen die hen te wachten staan. Vergrijzing, individualisering en een afname van de populariteit van de sport zien verenigingen als reden voor de (verwachte) afname van leden bij hun vereniging. Daarnaast wordt een afname van de bereidwilligheid van leden om vrijwilligerstaken en bestuurstaken te verrichten als trend geïdentificeerd.

Klik hier voor het factsheet Hoe zien sportverenigingen hun toekomst? De grootste uitdagingen voor sportclubs.


NOC*NSF 30 okt. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: