Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Ervaren bestuurders delen vijf gouden tips voor nieuwe bestuursleden

NOC*NSF29 okt. 2019

De meeste sportseizoenen lopen inmiddels al wat maanden. Dat betekent ook dat de nieuwe vrijwilligers die aan de slag zijn gegaan als bestuurder van een vereniging inmiddels hun eerste periode bij de club achter de rug hebben. Er komt de nodige verantwoording kijken bij het zijn van bestuurder bij een club. Maar bovenal moet het werk energie opleveren en een meerwaarde zijn voor zowel de persoon als de vereniging. Een aantal ervaren bestuurders deelt hun vijf gouden tips dan ook graag met hun nieuwe collega’s.

Focus op beleid en stel prioriteiten

Het leiden van een vereniging is een eervolle, maar tegelijk ook omvangrijke taak. Om ervoor te zorgen dat je je als bestuur kunt focussen op dat wat écht belangrijk is, is het slim een prioriteitenlijst te maken. Zo laat je je minder leiden door ad hoc dingen. Door je te houden aan je eigen prioriteiten, kun je focus houden op je eigen beleidsmatige taken en voorkom je dat je zelf te veel in de uitvoerende rol komt. Draag ook uit naar de vereniging waar je je als bestuur mee bezig houdt, stel grenzen aan je tijd en inzet voor de club en communiceer dat. En durf ook een keer nee te zeggen.

Luister en werk samen

Als bestuur focus je je op de eigen beleidsmatige taken, voor heel veel andere zaken zijn andere vrijwilligers en commissies beschikbaar. Ook ervoor te zorgen dat ook zij zich kunnen focussen op hun taken, is het belangrijk hen een opdracht met een kop en een staart mee te geven. Maak goeie afspraken hierover, zeker ook financieel. Laat ze daarna vrij in dit traject zodat vrijwilligers verantwoordelijkheid nemen en vertrouwen krijgen.

Al die vrijwilligers zijn de oren en ogen van de club. Luister naar deze vrijwilligers, zodat je (nog) eter weet wat er speelt binnen de vereniging. Zet in elke commissie 1 of 2 kartrekkers waar je enkele keren per jaar mee vergadert. En zorg ervoor dat je een aantal (gevarieerde) contactpersonen hebt binnen je vereniging zodat je goed weet wat er speelt.

Probeer een ook bestuur samen te stellen met verschillende leeftijdscategorieën en waar ook minimaal 1 vrouw in zit. Door jonge mensen te stimuleren en erbij te betrekken is de stap en afstand naar het bestuur veel kleiner en zul je sneller geïnformeerd worden over zaken die spelen.

Benut je netwerk

Natuurlijk kun je ook samenwerking opzoeken met andere verenigingen. Zij lopen waarschijnlijk tegen dezelfde problemen aan of hebben deze wellicht al opgelost. Door goed contact te onderhouden hoef je niet altijd zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Bouw aan een netwerk en leer van elkaar!

Wees duidelijk en transparant

Wees altijd helder, transparant en duidelijk in je beleid, beslissingen of uitleg. Zo weet iedereen waarom de zaken lopen zoals ze lopen. Belangrijk is dat als je in het bestuur een beslissing neemt en ook al is niet eenieder er mee eens, dit toch als een eenheid naar buiten uit draagt. Het is killing als er iemand van het bestuur in de wandelgangen wat anders gaat verkondigen.

En, heb een open houding, ben toegankelijk en straal plezier uit in wat je doet! Een positief en benaderbaar bestuurder staat midden in de vereniging, is sneller op de hoogte va knelpunten binnen de vereniging en ontvangt meer waardering voor zijn werk.

Hou het leuk!

De rol van bestuurder wordt in een veranderende samenleving steeds uitdagender en complexer. Dat vraagt veel van een bestuurder. Maar het biedt de beleidsbepaler ook mooie uitdagingen om op persoonlijk vlak stappen te maken. Het levert je dus ook ontzettend veel op. Persoonlijke ontwikkeling, waardering, een groot netwerk en de kans om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het voetbal in Nederland. Hou dat in het achterhoofd; hou het leuk en blijf voor humor zorgen!

Dit artikel is tot stand gekomen met de bijdrage van KNVB Assist.


NOC*NSF 29 okt. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: