Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

HTV Ten Woude: iedereen kan hier mee tennissen

NOC*NSF21 aug. 2019

Na enkele jaren geleden met succes het sportaanbod van de tennisclub met G-tennis te hebben uitgebreid, heeft HTV Ten Woude dat afgelopen jaar ook met rolstoeltennis gedaan. “Iedereen kan hier meedoen”, zegt bestuurslid Ton van Hooijdonk.

Als bestuurslid van de Friese tennisclub was Van Hooijdonk nauw betrokken bij de opzet van rolstoeltennis. Vol passie en overgave maakt hij zich hard voor de nieuwe lesvariant bij zijn club. Uitdagingen zijn er genoeg, maar die ging Van Hooijdonk niet uit de weg. Het integreren van aangepast sporten binnen de club was immers zijn doel.

Foto: Esther Vergeer Foundation

Geen verschil tussen valide tennis en rolstoeltennis

Als het aan Van Hooijdonk ligt, gaat het niet om één uurtje tennissen per week: “Ik wil dat het rolstoeltennis echt onderdeel wordt van de tennisvereniging. Wat dat betreft gaat het bij mij niet alleen om een flitsende start en goede trainingen. Ik wil dat de rolstoeltennissers geïntegreerd worden in de club. Als we activiteiten gaan organiseren wil ik dat iedereen daaraan mee kan doen. Er hoeft wat mij betreft geen onderscheid gemaakt te worden tussen de rolstoeltennissers of de valide tennissers.”

Volgens Van Hooijdonk is tennis een uitermate geschikte sport als het om integratie bij een club gaat. “Je bent namelijk niet afhankelijk van een andere speler die ook in een rolstoel zit. Nee, tennissen kun je ook met een valide sporter. Dat maakt het juist zo interessant. Rolstoeltennissers kunnen gemakkelijk met hun (valide) vrienden spelen. Bij andere sporten kan dat niet altijd.”

Uitbreiding van het tennisaanbod

Een jaar of vier, vijf geleden werd er bij de Friese club al gestart met G-tennis. “Het G-tennis loopt heel goed. Eigenlijk proberen we alle doelgroepen zoveel mogelijk te bedienen. Via Sport Fryslan en de Esther Vergeer Foundation kregen we de vraag of we ook met rolstoeltennis wilden starten bij Ten Woude.”

Het bestuur van de club in de regio van Heerenveen zag dat als zinvolle uitbreiding van het tennisaanbod. “We willen ons daar hard voor maken, want we willen meer zijn dan ‘gewoon’ een tennisvereniging. Zodoende zijn we een traject ingegaan om het te realiseren. Er komt veel bij kijken, maar het is gelukt.”

Aanpassingen op de tennisbanen

Om de nieuwe discipline te kunnen starten kon HTV Ten Woude rekenen op een budget van Grenzeloos actief. “Die bijdrage is essentieel, want om rolstoeltennis te kunnen aanbieden, moesten we nog wat aanpassingen doen. Ons park was al aardig goed, maar we moesten nog een aantal veranderingen aanbrengen op de tennisbanen, in de kleedkamers, de toiletten en de kantine. Het is fijn om een budget te hebben om die aanpassingen te kunnen doen,” legt Van Hooijdonk uit.

De faciliteiten bij HTV Ten Woude mogen volgens Van Hooijdonk de potentiële rolstoeltennissers niet afremmen. “De drempel om te komen tennissen moet niet te maken hebben met de faciliteiten van onze vereniging. Wat dat betreft zal de enige drempel wellicht een herkenbare zijn: de zogenaamde ‘eerste keer’ of de onbekendheid met de tennissport.”

Als Van Hooijdonk over ‘onbekendheid’ spreekt komt hij meerdere malen terug op dezelfde uitspraak. “Onbekend is vaak onbemind. Eigenlijk is dat voor mijzelf ook een beetje het geval. Ik wist niets van rolstoeltennis of aangepast sporten in het algemeen. Maar als je er eenmaal mee aan de slag gaat, verruimt het je blik.”

Meer dan reguliere lessen

Hoe langer Van Hooijdonk over de nieuwe discipline bij zijn vereniging praat, hoe enthousiaster hij wordt. “We willen het rolstoeltennis echt structureel neerzetten bij onze club en moeten daarom de interesse levend houden. We starten het rolstoeltennis bij Ten Woude met een speciale open dag, maar we willen uiteindelijk meer dan alleen de reguliere lessen.”

Daarmee doelt hij op samenwerkingen met andere verenigingen of uitwisselingen voor de rolstoeltennissers van HTV Ten Woude. “Als we straks een leuke groep rolstoeltennissers hebben, lijkt het ons leuk om bijvoorbeeld wedstrijdjes te spelen met andere verenigingen of speciale dagen te organiseren.”

Foto: Esther Vergeer Foundation

Toch weet Van Hooijdonk dat dit nog toekomstmuziek is. Eerst wil hij het rolstoeltennis bij zijn club van de grond krijgen. “We richten ons in eerste instantie primair op de jeugd tot achttien jaar, maar uiteindelijk willen we het breder trekken. Naar alle leeftijden. Onze doelstelling op de korte termijn is om te beginnen met een groepje van vier tot acht rolstoeltennissers.”

Om dat doel te kunnen bereiken zal de Friese vereniging starten met een stevige communicatiecampagne. “In samenwerking met Sport Fryslan en de Esther Vergeer Foundation willen we het zoveel mogelijk promoten. We richten ons in principe vooral op de regio Heerenveen en willen via scholen, revalidatiecentra en het internet zoveel mogelijk mensen aantrekken.”

Foto: Esther Vergeer Foundation

Het aantrekken van de doelgroep ziet Van Hooijdonk overigens niet als grootste uitdaging. “Nee, dat is het vinden van een geschikte trainer. Het gaat namelijk niet alleen om tennis, maar ook om het manoeuvreren met de rolstoel. Daar moet een trainer wel verstand van hebben en bevoegd voor zijn.”

Ook voor de tennissers zal het zogenaamde manoeuvreren met de rolstoel op de tennisbaan wellicht een van de grootste uitdagingen worden tijdens de lessen bij Ten Woude. “Het schijnt lastig te zijn om rolstoeltennis onder de knie te krijgen, vooral vanwege het bewegen met de rolstoel. Soms ben je een paar maanden onderweg voordat je echt een aardig potje kunt spelen. Dat kan voor een sporter ook een traject zijn waarop hij afknapt. Wij gaan uitzoeken hoe we de interesse kunnen vasthouden. Dat zullen we vooral doen door te brainstormen met andere verenigingen. Zij kunnen ons ook hopelijk interessante tips en adviezen geven,” besluit Van Hooijdonk.

Volg HTV Ten Woude via de website, kijk op Facebook of Twitter.


NOC*NSF 21 aug. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: