Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

‘Geld kom je altijd tekort, maar met deze begeleiding hebben we echt wat bereikt’

NOC*NSF09 jul. 2019

Rijvereniging en Ponyclub ‘De Vier Heemskinderen’ stond vorig jaar op een kruispunt: worden we puur een zakelijke vereniging die de faciliteiten verhuurt, of blijven we een gezelligheidsvereniging  die ook ponykampen, buitenritten en wedstrijdjes organiseert? De Rabobank schoot de club te hulp. Niet met traditionele sponsoring, maar met een expert die de club op de goede weg hielp en in samenspraak met het bestuur een toekomstbestendig pad uitstippelde.

Er heerst een gezellige drukte deze zondagochtend bij Landelijke Rijvereniging en Pony club ‘De Vier Heemskinderen’ in het Gelderse Beneden-Leeuwen. Vandaag staan er onderlinge wedstrijden op het programma en buiten wordt er volop geborsteld, losgereden en ingevlochten onder toeziend oog van complete gezinnen inclusief honden en baby’s. Binnen heerst er volop concentratie tijdens de proeven die vakkundig worden voorgelezen en gejureerd.

Ondanks de drukke dag op de vereniging heeft secretaris Jos Smits de tijd genomen om meer te vertellen over het sponsortraject wat onlangs is afgerond bij de rijvereniging. ‘De Vier Heemskinderen’ werd in maart 2018 samen met zeven andere clubs uit de regio door Rabobank Maas en Waal – Oost Betuwe uitgekozen om deel te nemen aan het programma Verenigingsondersteuning. In het gemoedelijke clubhuis ’t Peerdenhuys kijkt Smits terug op dit traject.

De rijvereniging bevond zich vorig jaar op een kruispunt. Daarom vroeg de club de Rabobank om hulp bij het bepalen van richting en het opstellen van een houdbaar toekomstbeleid. ‘’We hebben binnen de club te maken met verschillende doelgroepen,’’ begint Smits. ‘’We hebben lessende leden die naast het bezig zijn met de paarden en pony’s ook opzoek zijn naar activiteiten en gezelligheid. Maar we hebben ook zogenaamde ‘sleutelleden’ die alleen gebruik willen maken van de bak en de faciliteiten en dan weer naar huis gaan. Zij zoeken minder het verenigingsgevoel en willen alleen komen trainen. Deze wensen botsten weleens en dus zochten we een oplossing. Gaan we linksaf of rechtsaf? Blijven we een gezelligheidsvereniging of richten we ons puur op het zakelijke gedeelte van het verhuren van de bak?’’

Dankzij de verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank kreeg de vereniging een trajectbegeleider toegewezen met als doel het bestuur te helpen bij dit dilemma. ‘’We zijn samen met begeleider Fons van der Logt aan de slag gegaan met vragen als: wie zijn we, waar staan we voor en hoe kijk je tegen de club aan? Daarbij kwamen we tot de conclusie dat we eigenlijk geen keuze hoeven te maken tussen gezelligheid of zakelijkheid. Alles is hier bij onze club goed en iedereen is welkom. Of je nu professioneel wil trainen met je paard of dat je gewoon met je pony veel plezier wil maken. Er moet alleen wel duidelijk over gecommuniceerd worden richting de leden. Anders krijg je scheve gezichten.’’

Naast het bepalen van het nieuwe beleid en de richting voor de club, werden ook nieuwe kernwaarden opgesteld. Deze geven aan waar ‘De Vier Heemskinderen’ als club voor staat. Er werd gekozen voor beweging, verbinding, open en ontwikkeling. ‘’We hebben dankzij het sponsortraject van de Rabobank een gezicht aan de club gegeven. De kernwaarden passen bij de dingen die we doen en dat kunnen we nu beter uitdragen.’’

Het traject is inmiddels afgerond en de begeleiding van Fons van der Logt is ten einde. De club moet nu zelf aan de slag om de ingeslagen weg een goed vervolg te geven. Smits: ‘’We weten nu de koers, de kunst is om die vast te houden, dat wordt de uitdaging. Het ontvangen van begeleiding in plaats van geld had voor ons zeker toegevoegde waarde. Want geld kom je als vereniging altijd tekort, maar met deze begeleiding hebben we echt wat kunnen bereiken. Ik zou andere clubs en verenigingen zeker deelname aan het traject aanraden. Al vergt het wel inzet en betrokkenheid, je moet er wel wat voor doen. ’’

Verenigingsondersteuning vanuit Rabobank

Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen op het gebied van sport en cultuur. Ze vormen samen het grootste sociale netwerk van ons land en zijn daarmee het cement van onze samenleving.

Om deze onschatbare waarde van verenigingen te waarborgen zet Rabobank zich samen met NOC*NSF, de aangesloten sportbonden, LKCA en Kunstbende in om verenigingen meer zelfredzaam en toekomstbestendig te maken. Dit doen we met de Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank.

Iedere vereniging heeft vanzelfsprekend zijn eigen unieke ambities. En binnen iedere vereniging spelen specifieke thema’s en vraagstukken een rol. Op welk gebied wil jouw vereniging zich versterken? Door het binden van meer vrijwilligers? Door verduurzaming van de accommodatie? Een solide sponsorplan?

Welke ambities jouw vereniging ook heeft, wij helpen je graag verder met het realiseren ervan. Dat doen we met 1-op-1 ondersteuning, masterclasses, workshops, Clubkas Campagne en de Verkiezing Club van het jaar.


NOC*NSF 09 jul. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: