Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Zeven sporten op één sportpark: samen jeugd behouden

NOC*NSF07 mei 2019

In het Limburgse Schinnen ligt sportpark De Oirsprong. In het park hebben zeven sportclubs zich verenigd in een stichting, die de samenwerking tussen de clubs sinds enkele jaren stimuleert. Het uiteindelijke doel: letterlijk en figuurlijk de hekken weg tussen de clubs en samen een gevarieerd sportaanbod voor de jeugd creëren. Na de zomervakantie wordt die samenwerking heel duidelijk zichtbaar: dan wil het sportpark een breed sport- en cultuuraanbod voor kinderen tussen 6 en 9 jaar aanbieden.

Hans Erkens is voorzitter van stichting de Oirsprong en is een groot voorstander van het kinderen spelenderwijs in aanraking brengen met zoveel mogelijk takken van sport. "Als verenigingen verder gaan met het eenzijdig aanbieden van sport, dan haken kinderen af. Het roer moet om. Als kinderen pas op latere leeftijd kiezen voor één sport, vallen ze minder snel uit. Ze kiezen dan namelijk een sport die ze écht leuk vinden en die bij ze past, nadat ze van alles hebben uitgeprobeerd. Bovendien is eenzijdige belasting ook fysiek niet goed. Een brede ontwikkeling is de basis voor een leven lang sporten."

Toekomstbestendig

Daar zijn de zeven sportverenigingen op de Oirsprong inmiddels ook van overtuigd. Al ging dat niet zonder slag of stoot. Op de Oirsprong zijn twee omnisportverenigingen gevestigd en daarnaast een volleybal-, handbal-, tennis- en voetbalclub. Ook is er een schutterij. Samen bieden ze 35 takken van sport aan. Daarnaast is er een kinderdagverblijf, een basisschool en een multifunctioneel centrum waar onder andere muziek- en toneellessen worden gegeven. Erkens: "Iedere vereniging wil eigen leden trekken. Maar inmiddels leeft bij de clubs het idee dat we het samen moeten doen om ons park toekomstbestendig te maken. Bij bijna elke vereniging staat het ledental en het kader onder druk."

De hekken tussen de diverse complexen moeten daarom letterlijk en figuurlijk weg, zegt Erkens. De stichting wil gaan zorgen voor professionele ondersteunende en voorbereidende taken, zoals bijvoorbeeld ledenadministratie. "Alleen het kernproces van de sport ligt dan nog bij de vereniging."

Eén abonnement voor alle faciliteiten

Daarnaast wil de Oirsprong na de zomervakantie starten met een breed sport- en cultuuraanbod voor kinderen tussen 6 en 9 jaar. "We streven naar een abonnementsvorm waarbij voor de trainingen gebruik wordt gemaakt van alle faciliteiten op de Oirsprong", zegt Erkens.

 


NOC*NSF 07 mei 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: