Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

1000ste rookvrije sportterrein, verdubbeling sinds september 2018

NOC*NSF29 mei 2019

Vandaag werd bij sportvereniging Ring Pass in Delft feestelijk de vlag gehesen door staatssecretaris Paul Blokhuis. Ring Pass is de 1000e rookvrije sportvereniging. Een belangrijke mijlpaal op weg naar een Rookvrije Generatie.

De Rookvrije Generatie wil rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken. En het aantal rookvrije buitensportverenigingen neemt hard toe. Sinds 1 september van vorig jaar, toen het aantal op 550 clubs lag, is dat aantal bijna verdubbeld. De snelle stijging is mede te danken aan de steun van sportbonden en gemeenten.

 

Meegaan in de trend

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij, is trots op de mijlpaal. “Bijna een verdubbeling van het aantal rookvrije sportterreinen is goed nieuws voor kinderen in Nederland. Hoe meer terreinen er rookvrij zijn, hoe minder kinderen in aanraking komen met roken. Door de gestage groei en de vele goede voorbeelden wordt het steeds makkelijker voor sportverenigingen om mee te gaan in de trend en ook rookvrij te worden. Uiteindelijk willen we ernaar toe dat het normaal is niet te roken op een sportvereniging. En dat gaat de goede kant op.”

Hockey relatief hardst op weg

Ruim 389 voetbalclubs zijn geheel of gedeeltelijk rookvrij. Maar hockey is relatief gezien het hardst op weg: met 184 clubs is meer dan de helft van alle hockeyclubs geheel of gedeeltelijk rookvrij. De meeste rookvrije sportclubs bevinden zich in Zuid-Holland (188), Noord-Holland (180) en Gelderland (136).

Steun bij rookvrij maken vereniging

Sportverenigingen kunnen vaak wat hulp gebruiken bij het rookvrij maken van hun club. Zo zien verenigingen soms een belemmering in de handhaving van het beleid of zijn bang voor reacties van rokers. Via de ondersteuning op www.rookvrijegeneratie.nl/sport worden zij hierbij geholpen en gaan zij makkelijk op weg naar een rookvrij terrein. De ervaring leert dat het invoeren van een rookvrij-beleid in de praktijk vaak meevalt en de reacties over het algemeen positief zijn.

 


NOC*NSF 29 mei 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: