Voetbal+ bij SC Woezik: sport voor iedereen
SC Woezik uit Wijchen startte ruim vijf jaar geleden met een heel mooi initiatief: Voetbal+. Een heel mooi voorbeeld om te laten zien dat voetbal van iedereen is.
“Of Koen kon sporten en bewegen bij SC Woezik?' Met die vraag stapte mijn zoon Bas Jansen op het bestuur af in de zomer van 2013," zegt Peter Jansen. Koen is zijn kleinzoon. Een ogenschijnlijk eenvoudige vraag die in het geval van Koen niet gemakkelijk te beantwoorden is. Hij is geboren met het zeldzame Wolf-Hirshorn-syndroom, waardoor hij verstandelijk beperkt is. Kunnen we de verantwoordelijkheid dragen als vereniging om Koen volwaardig lid te laten zijn, vroeg het bestuur van de voetbalvereniging zich dan ook af. "Er volgde geen afwijzing", zegt Peter Jansen. "Maar ze wilden wel een gedegen plan zien."
Muisstil
Een werkgroep ging aan de slag. Vele gesprekken volgden. Met de club. Maar ook met de gemeente Wijchen, zorginstellingen en de stichting NEC doelbewust. Jansen: "In ons netwerk hebben we in eerste instantie vijf begeleiders gevonden om zich voor minimaal twee seizoenen aan ons te verbinden. Via een sponsor konden we een brochure laten maken en die hebben we op specifieke plekken neergelegd. Na een half jaar gaven we een presentatie aan het hoofdbestuur. Het was muisstil. En na afloop werd unaniem besloten: 'Dit gaan we steunen'."
Laagdrempelig
Het initiatief kreeg een naam: Voetbal+. "Natuurlijk bestaat er al gehandicaptenvoetbal, maar dat is vaak in competitieverband en prestatiegericht," zegt Jansen. "Bij Voetbal+ ligt de drempel lager." Voor de eerste training waren er naast Koen vier andere spelers over de drempel heen gestapt. Jansen: "En er stonden er zes langs de lijn." In ruim een jaar groeide dat aantal tot 29 met elf begeleiders. De groep is opgesplitst in drie categorieën: de spelmatige, de trainbare en de competitieve spelers.
"De spelmatige spelers zijn degenen die moeite hebben om het voetbal te begrijpen. Voor hen staat het bewegen en plezier voorop. De trainbare spelers maken stappen en kunnen op een gegeven moment aansluiten bij de competitieve spelers." Namens SC Woezik doen twee teams mee aan de speciaal voetbalcompetitie in de regio.
Vertrouwen
De vakbekwaamheid van de trainers, in sommige gevallen is één op één begeleiding nodig, noemt Jansen als een van de belangrijkste succesfactoren. "Dat geeft de ouders en verzorgers vertrouwen." Verder zorgt de positieve uitstraling voor een breed draagvlak. Niet alleen bij het bestuur van SC Woezik, maar ook in heel Wijchen. Jansen geeft een voorbeeld. "Een voetbalveld overweldigt deze sporters. Ze zijn snel afgeleid, hebben moeite hun concentratie vast te houden en meer oog voor de grassprieten dan voor de bal. Een pannaveldje met opblaasbare boarding maakt het overzichtelijk."
Voor een demonstratie op het hoofdveld hadden we er een gehuurd met daarvoor een banner: 'Wie wordt de held van ons nieuwe pannaveld?' Komt even later de eigenaar van een tapas-restaurant in Wijchen naar me toe. Hoeveel dat kost. Ik zeg: '4000 euro'. Zegt hij: 'U heeft mijn vrouw tot tranen toe bewogen. Dat gaan we regelen'."
Zo reikt Voetbal+ verder dan alleen het voetbalveld en brengt het ook een sociaal-maatschappelijke beweging op gang. Jansen: "Onlangs hielpen een aantal van onze leden in de bediening bij een bijeenkomst van de businessclub." En ook verder dan SC Woezik, want ook andere verenigingen in de regio Nijmegen hebben het Voetbal+-initiatief overgenomen. "Acht clubs hebben zich daarbij gecommitteerd aan het platform Speciaal Voetbal", zegt Jansen. "Combinatiefunctionaris Erik Groenen van de gemeente Nijmegen coördineert en ontwikkelt samen met de aangesloten verenigingen de competitie."
Maatwerk
KNVB steunt de initiatieven rond speciaal voetbal bij SC Woezik en een aantal andere clubs in de buurt. "Onder leiding van Marcel Geestman, de coach van het CP-team, hebben onze begeleiders het certificaat G-voetbal gehaald," zegt Jansen. "En sommige spelers ontwikkelen zich zo goed dat ze misschien een team kunnen vormen met leden die in de reguliere competitie net niet kunnen meekomen. Ook daar betrekken we de KNVB bij en denkt de bond mee."
Zo blijft het maatwerk. Elke keer weer. Op basis van nieuwe ervaringen met nieuwe persoonlijkheden. Het doel is altijd hetzelfde. Iedereen zo veel mogelijk plezier laten beleven aan voetbal. "Koen is zo blij dat hij kan sporten," zegt Jansen. "En daarbij gaat het er vooral om dat hij in gezelschap verkeert."
Deel deze pagina
Link gekopieerd naar klembord
Heb je een vraag?
Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: