Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Achterhoekse sportaanbieders geven sportcursussen voor mensen met een beperking

NOC*NSF09 apr. 2019

Om mensen met een beperking op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met al het sportaanbod dat de regio rijk is, wordt in de maanden april en mei van dit jaar het sportstimuleringsproject ‘Kies je Unieke Sport’ georganiseerd. In totaal hebben 50 Achterhoekse sportaanbieders zich aangemeld. Zij organiseren een cursus van drie trainingen om de doelgroep kennis te laten maken met de diverse sporten. Het uiteindelijke doel is om deelname aan het sporten te stimuleren.

Alexander Tempels, coördinator van het platform Uniek Sporten Achterhoek: “In de Achterhoek kennen we veel mensen met een beperking en gelukkig veel sportaanbieders die hen goede sportmogelijkheden bieden. Daar ben ik trots op! Samen brengen we de Achterhoek in Beweging. De sportaanbieders staan te popelen om aan de slag te gaan. Welke sportaanbieders dit zijn en wat zij bieden is vanaf 1 maart samengevat op de site www.kiesjeuniekesport.nl.

Via het platform werden scholen en zorginstellingen benaderd om de doelgroep enthousiast te maken om deel te nemen aan het project. Via een speciaal boekje ‘Kies je unieke sport’ kunnen de deelnemers rustig het aanbod bekijken en zich aanmelden. Aanmelden kon tussen 1 en 20 maart via de site: www.kiesjeuniekesport.nl.

TTV Odion

Ook tafeltennisvereniging Odion uit Gaanderen (gemeente Doetinchem) heeft zich aangemeld voor het sportstimuleringstraject. Rikie Reuling, secretaris van de club, vindt het een goed initiatief. "Wij vinden het als club belangrijk dat iedereen mee kan doen, of dat nou jeugd is, senioren, of mensen met een beperking. Daarom doen we hier aan mee. We hopen natuurlijk ook dat we zo wat meer leden krijgen. Inmiddels hebben we één aanmelding binnen, die gaan we met open armen ontvangen."

Binnen TTV Odion zijn al enkele mensen met een beperking actief. Reuling: "Dat is heel divers, het gaat om mensen met autisme of met een lichte verstandelijke beperking. Maar we hebben ook één lid met een halfzijdige verlamming, die bij ons gewoon bij de competitiespelers in de competitie meedoet. Hij zou ook in een paratafeltenniscompetitie deel kunnen nemen, maar die is veel te ver weg en hij heeft geen eigen vervoer. Dus doet hij gezellig bij ons op de club mee!"

Samenwerken

Het bieden van sportaanbod voor mensen met een beperking kost volgens Reuling niet echt veel extra moeite. "We hebben een eigen zaal, mensen met een rolstoel kunnen bij ons terecht. En voor senioren zouden we dan ook ´s middags een training kunnen organiseren. Dat doen we ook af en toe, maar omdat we de gezelligheid ook belangrijk vinden, proberen we dan ook wat andere leden voor de middag uit te nodigen." En als het gaat om sportpromotie, dan werkt de club ook samen met een tafeltennisvereniging uit Wehl. "Dan staan we samen op de seniorenmarkt om onze sport te promoten. Want om telkens vrijwilligers te vinden die daar overdag tijd voor hebben, dat is natuurlijk best lastig."

Met sport zorgen we ervoor dat iedereen erbij hoort en mee kan doen in onze samenleving; welke leeftijd, achtergrond, kwaliteit of beperking je ook hebt. Sporten is belangrijk!


NOC*NSF 09 apr. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: