Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Led-verlichting: kies voor maatwerk

NOC*NSF27 mrt. 2019

Wordt er in jouw bestuur ook gesproken over de vraag of het vervangen van de verlichting door led-verlichting wellicht aan de orde is? Dan komt er een behoorlijk traject op jullie af! Want uiteraard is led-verlichting interessant, zeker vanuit het oogpunt van energiebesparing. Maar het vergelijken van aanbieders en offertes is een klus, die je niet lichtzinnig aan moet gaan!

De laatste jaren hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden op de verlichtingsmarkt. Veel aanbieders van led-verlichting bieden ook speciale led-armaturen aan voor de verlichting van grote terreinen, sportvelden en stadions. De communicatie rond de toepassing en kwaliteit van deze led-armaturen loopt nogal uiteen en is op veel punten lastig te vergelijken. Het is in veel gevallen moeilijk om de aangeboden led-verlichting te beoordelen op kwaliteit en geclaimde voordelen. Ook is niet altijd duidelijk of de led-verlichting toepasbaar is op sportvelden en welke verschillen en afwegingen van belang zijn bij de keuze tussen conventionele verlichting en led-verlichting.

Appels en peren

Boudewijn Lie is adviseur sportverlichting bij de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), het kennisplatform op verlichtingsgebied. Hij bevestigt dat advies op het gebied van sportverlichting nog steeds erg belangrijk is. "Tegenwoordig is het heel simpel om een groot aantal offertes online op te vragen, maar daar doe je jezelf als club geen plezier mee. Want de uitgangspunten in die offertes zijn nooit gelijk, je vergelijkt appels met peren. Het is veel verstandiger om twee of drie bedrijven uit te nodigen om langs te komen en écht mee te kijken naar jullie specifieke wensen en jullie situatie. Een andere tip is om bij de selectie van leveranciers ook te kijken naar kennis en ervaring (vraag naar referenties). En vergeet vooral de leverancier van de huidige lichtinstallatie niet, hij kent de situatie immers het beste.”

Subsidie

De markt voor sportveldverlichting is booming, met name ook door de subsidiemogelijkheden die het overstappen op led-verlichting biedt. Lie: "Uiteraard is dat mooi! Maar die 35% subsidie krijg je sowieso, als je meer dan 14.286 euro besteedt. Het gaat in de eerste plaats om goede verlichting op jouw sportveld. Dus pas op voor bedrijven die vooral de subsidie verkopen. Let er bijvoorbeeld op dat er een goede en duidelijke lichtberekening volgens NEN-EN 12193 bij zit."


NOC*NSF 27 mrt. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: