Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Weesper T.C. eerste dementievriendelijke tennisvereniging

NOC*NSF22 jan. 2019

Bij de Weesper Tennis Club zijn ze er reuze trots op: een certificaat en een mooie deursticker met de vermelding ‘dementievriendelijk’ maakt hen de eerste tennisclub in Nederland met dit predicaat. Voorzitter Cor Bavinck bevestigt dat het een mooie beloning is, maar benadrukt tegelijkertijd dat de Weesper TC het niet alleen heeft hoeven te doen.

"Dit mooie resultaat is iets wat we samen voor elkaar hebben gekregen. Wij als Weesper TC vonden het jammer dat we overdag nog lege momenten op het park hadden en wilden daar wat aan doen. In Weesp maar ook (inter)nationaal zelfs is verpleeghuis Hogewey met een geïntegreerde Dementia Village De Hogeweijk een begrip. Met Vivium, de zorgorganisatie die eigenaar is van Hogewey, heeft de tennisclub al jaren een goede verstandhouding. Zo beheren ze onze sleutels in de avonduren en maken wij soms gebruik van hun keukenfaciliteiten. Ook een aantal van onze leden is werkzaam in de zorg bij Vivium."

Bewegen is voor iedereen belangrijk, maar dat dit voor ouderen zeker een onderbelicht issue is leerde het bestuur van de Weesper TC tijdens een bezoek aan het Alzheimer Café, dat regelmatig zorgverleners en zorgontvangers en ook andere betrokkenen bij elkaar brengt. "Toen besloten we te kijken of we onze plannen konden realiseren."

Buurtsportcoach

Bavinck was mede-initiatiefnemer om in de gemeente Weesp een buurtsportcoach aangesteld te krijgen. En ook een heel bevlogen wethouder en ambtenaar sportzaken maakten dat de plannen door de gemeente omarmd werden en de club alle medewerking kreeg. Bavinck: "Het ging eigenlijk heel soepel. Samen met de buurtsportcoach en onze heel actieve tennisschool hebben we het voor elkaar gekregen om mensen met een beperking op donderdagmiddag minstens een uur bij ons te laten sporten. En inmiddels is dat een groep van 15 mensen!"

Uiteraard is het aanbod afgestemd op de doelgroep. Het is eerder 'bewegen voor ouderen' dan echt tennisles. Maar het geeft de deelnemers zo veel plezier, en ook de vrijwilligers van de Weesper TC vinden het prachtig om te doen. Drie mensen met dementie nemen momenteel deel. Daarnaast heeft de club via een collega-tennisvereniging uit Rotterdam de beschikking gekregen over twee sportrolstoelen. Bavinck: "Dat is prachtig, want daardoor hebben we nu bijvoorbeeld ook een dame in een Scootmobiel, die mee kan doen!"

“Tijdens dit uur is het wel belangrijk op tijd rustmomenten in te bouwen en even iets te drinken en bovendien kijken we ook heel goed of iedereen op eigen niveau goed mee kan doen. Verder zijn er vooral veel vrijwilligers nodig, om dit uur aan te kunnen bieden. Bavinck: "Als je werkt met mensen met dementie, dan moet je echt rekenen op één vrijwilliger per deelnemer. Dat is natuurlijk niet eenvoudig. Wij zitten met de 15 deelnemers nu ook wel een beetje aan onze grens, maar we blijven proberen om hier niet te hoeven stoppen”.

Training eye-opener

Wat heeft de Weesper TC gedaan om het certificaat te krijgen? Bavinck: "De gemeente Weesp is, mede vanwege het verpleeghuis hier, al sinds enkele jaren 'Dementievriendelijk'. Wij hebben op de club een avond de training 'Goed omgaan met dementie' gevolgd. Niet alleen de betrokken vrijwilligers, maar ook andere geïnteresseerde leden, hebben daaraan deelgenomen. We waren met een man of 20 die avond. Die training van Samen dementievriendelijk heeft ons echt de ogen geopend. We hebben er veel baat bij."

Het predicaat Dementievriendelijke Vereniging kreeg de club van Samen dementievriendelijk, nadat zij de training hadden gevolgd. Bavinck: "Overigens de online training die Samen dementievriendelijk via hun website aanbiedt is een goede informatiebron. Die zou eigenlijk iedereen in Nederland moeten volgen. Dementie zal in snel tempo namelijk volksziekte nummer 1 worden. We hopen op deze manier nog jarenlang onze maatschappelijke verantwoording mede invulling te kunnen blijven geven."

Zoek samenwerking

Wat is het advies, dat Bavinck clubs wil meegeven die dit initiatief willen volgen? "Doe het niet alleen! Zoek samenwerking met de ambtenaar sportzaken en de buurtsportcoach. Wij hebben ook de KNLTB benaderd, omdat we geen risico wilden lopen wat aansprakelijkheid betreft. En mocht het nodig zijn, ga ook altijd even na of er niet ook subsidiepotjes zijn, die je op weg kunnen helpen. In veel gemeenten is dat zo. In Weesp kregen we bijvoorbeeld een bijdrage van 5000 euro uit het Coöperatiefonds van de Rabobank, onder andere om deze activiteit te kunnen blijven doen.”

De online training ‘GOED omgaan met dementie’ is gratis te volgen op www.samendementievriendelijk.nl


NOC*NSF 22 jan. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: