Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

ALV noodzakelijk kwaad? Welnee, maak er iets moois van!

NOC*NSF15 jan. 2019

De algemene ledenvergadering is voor menig clubbestuurder niet echt een feestje. En ook  niet voor het merendeel van de achterban, die de avond echt liever ergens anders zou doorbrengen. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Je kunt de avond ook gebruiken om iets leuks samen met de leden te doen, waarbij je de verplichte ALV vanuit het verenigingsrecht gezien inbedt in een gezellige bijeenkomst.

Neem het voorbeeld van voetbalvereniging Geuzenmiddenmeer uit Amsterdam Oost. Zij hebben hun laatste ALV als een pubquiz ingericht. En met succes! Philipp van Benthem is binnen het bestuur van de club verantwoordelijk voor communicatie en participatie en is heel enthousiast over de avond. "We hadden graag nóg wat meer leden erbij gehad, maar de reacties van de aanwezige leden zullen er beslist voor zorgen dat dat volgende keer ook zo is."

Activiteiten aansluiten bij belevingswereld

Geuzenmiddenmeer (GMM) is een voetbalclub in Watergraafsmeer met ongeveer 1000 leden, waarvan ongeveer de helft jeugdleden. De laatste jaren krijgt de club er steeds meer studententeams bij. Van Benthem: "Sinds we ons vanuit het bestuur steeds meer richten op de behoeftes van onze leden en activiteiten organiseren, die aansluiten bij hun belevingswereld, merken we de positieve uitwerking die dat heeft op de sfeer binnen de club. We focussen duidelijk op cultuur, en dat doet de club goed."

'Luchtig'

Het idee voor de pubquiz kwam binnen het bestuur naar voren, omdat men eerder al een pubquiz als activiteit georganiseerd had, en die was in uitermate goede aarde gevallen. "Dus", zegt Van Benthem, "dachten we nu: voordat we die ALV weer voor een handjevol mensen organiseren, proberen we het eens een keer helemaal anders. Gewoon om te kijken of dat werkt."

En dat deed het. Niet alleen de aanwezige leden (een stuk of 35) noemden de avond 'leuk', 'spontaan', 'gezellig' en vooral 'luchtig'. Maar ook de penningmeester, die er nu voor het achtste jaar bij aanwezig was als bestuurslid, noemde het 'de beste ALV die ik bij GMM heb meegemaakt'.

Kort en afwisselend

De avond was opgedeeld in vier onderwerpen, en per onderwerp werd eerst een korte formele behandeling afgehandeld, en vervolgens werd daarover een pubquiz gedaan. Van Benthem: "Dat was een combinatie van vragen: deels hadden ze met de club te maken, deels gingen ze algemeen over voetbal. En achteraf gezien hadden we zelfs dat ook wel los mogen laten, want er zaten ook ouders van jeugdleden in de zaal, die eigenlijk ook van voetbal weinig wisten. Dat weten we voor volgende keer."

De afwisseling van een kwartier inhoudelijk - een kwartier pubquizvragen maakte de avond zo mooi luchtig. Het bestuur heeft veel lof achteraf per sms en per app ontvangen voor het leuke programma. En hoeveel extra werk heeft de voorbereiding van die avond gekost? Van Benthem: "Het bestuur is altijd uiteraard even druk met de voorbereiding van de ALV, en de pubquizvragen zijn opgepakt door één trainer en één speler, die al wat ervaring daarmee hebben. Samen hebben we er niet veel meer tijd in hoeven te stoppen, maar we hebben wel heel veel respons teruggekregen. Dus dat was de moeite zeker waard."

Gewoon doen!

Dus volgend jaar wordt de ALV bij GMM zeker weer in pubquizvorm gehouden. Gaan er dan zaken veranderen? Van Benthem: "Natuurlijk, je ziet altijd weer dingen waarvan je denkt: dat kan nog beter. Zo hebben wij dit jaar de ALV op een vrijdagavond gehouden, achteraf gezien hadden we misschien beter voor de woensdag kunnen kiezen. En we denken erover om in elk geval de aanvoerders te verplichten om aanwezig te zijn. Zo mogelijk willen we dat de mensen zich per team aanmelden om mee te komen doen. Komt een beetje teambuilding ook nog aan bod!"

Of elke club volgens Van Benthem zo zijn ALV kan houden? "Dat hangt er natuurlijk een beetje van af, wat er besproken moet worden tijdens de ALV. Als de club net midden in een fusieproces steekt, dan kun je allerlei serieuze onderwerpen natuurlijk niet in een kwartiertje aftikken. Maar dat geldt maar voor een klein deel van de clubs. Voor alle andere verenigingen zou ik aanraden: probeer het gewoon eens een keer! En luister naar wat je leden ervan vinden!"


NOC*NSF 15 jan. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: