Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

De buurtsportcoach: rol en belang voor lokale sport groeien

NOC*NSF28 dec. 2018

De buurtsportcoach is de laatste jaren uitgegroeid tot een begrip in veel regio’s en bovendien tot dé spin in het sportieve web op lokaal niveau. De buurtsportcoach kan als geen ander de verbinder zijn tussen verschillende doelgroepen in de samenleving, de gemeente, instanties zoals scholen en zorginstellingen en sportverenigingen. Gemeenten beseffen dat ook. Uit een peiling van het Mulier Instituut van dit jaar blijkt dat 43 procent van de ondervraagde gemeenteambtenaren sport aangeeft dat ze in de toekomst meer fte buurtsportcoaches willen inzetten.

Buurtsportcoaches kunnen essentiële taken vervullen waar de huidige gemeenteambtenaren zelf geen tijd voor hebben, zo concluderen gemeenten. Van de gemeenten die meer fte zouden willen inzetten, zou 79 procent dat doen op een uitvoerende functie, 53 procent op een coördinerende functie en 16 procent op een functie voor het oplossen van complexere vraagstukken. Uit dezelfde peiling komt verder naar voren dat gemeenteambtenaren de buurtsportcoach in de toekomst zien ontwikkelen tot een duizendpoot die “het coördineren, verbinden, organiseren en uitvoeren kan combineren en/of als een generalist met een verbindende rol tussen partijen”.

Meer buursportcoaches

Binnen het programma Sport en Bewegen in de buurt is het aantal buurtsportcoaches al toegenomen en heeft de inzet van buurtsportcoaches gezorgd voor meer mensen die zijn gaan sporten in de wijk, op de sportvereniging en op de scholen. Dit blijkt uit het Evaluatieonderzoek Buurtsportcoaches van het Mulier instituut (2017). Bij het onlangs gesloten Nationaal Sportakkoord spelen de buurtsportcoaches bovendien ook een belangrijke rol. Zo heeft minister Bruins samen met het ministerie van OCW ook besloten om het aantal buursportcoaches flink toe te laten nemen.

Stimuleringsprijs

Buurtsportcoaches kunnen van onschatbare waarde zijn bij het in beweging krijgen en houden van mensen. Om buurtsportcoaches extra te motiveren om die rol te pakken, is er de Stimuleringsprijs Buurtsportcoaches, onlangs weer uitgereikt tijdens de Nationale Kennisdag Sport in de Buurt. De prijs was deze keer voor Marlou Rikkert. Zij werkt als buurtsportcoach in de kleine gemeente Geertruidenberg voor uiteenlopende doelgroepen, maar haar focus ligt vooral bij kwetsbare groepen en samenwerking met maatschappelijke organisaties.

Zoek contact

De buurtsportcoach kan goud waard voor de maatschappelijke betrokkenheid en betekenis van jouw sportclub en kan uiteindelijk ook veel betekenen voor de werving van leden en vrijwilligers. Ken jij de buurtsportcoaches in jouw regio of weet je hoe je met hen in contact kunt komen? Ga te rade bij de gemeente en zoek contact!


NOC*NSF 28 dec. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: