Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Campagne 'Gelderland sport onbeperkt': extra impuls aangepast sporten

NOC*NSF20 dec. 2018

De provincie Gelderland heeft in 2018 veel aandacht besteed aan aangepast sporten. En dat heeft gewerkt: de campagne Gelderland sport onbeperkt heeft in totaal meer dan 400.000 mensen bereikt. Doel van de campagne was om meer mensen met een beperking aan het sporten te krijgen. Ook de Gelderse sportverenigingen hebben daar hun steentje aan bijgedragen.

De provincie Gelderland koos aangepast sporten als thema voor het sportjaar 2018. Samen met partners en ambassadeurs werd via de campagne Gelderland sport onbeperkt bewegen en sporten voor mensen met een beperking in de schijnwerpers gezet. De campagne Gelderland sport onbeperkt heeft in totaal meer dan 400.000 mensen bereikt via social media, de actiewebsite en evenementen. Als afsluiting van het Gelders jaar van het aangepast sporten laat het magazine Gewoon.Sporten. zien wat de campagne heeft opgeleverd. “In het magazine kun je zien dat Gelderland dit jaar prachtige sportmomenten heeft meegemaakt, waar mensen prijzen wonnen, grenzen verlegden, samen plezier hadden en soms voor het eerst een sport probeerden,” zegt Jan Markink, gedeputeerde sport van de provincie Gelderland. “Door het leggen van verbinding en aangaan van samenwerking kwamen nieuwe sportinitiatieven van de grond. Wat ons betreft is het Gelders jaar van het aangepast sporten daarom zeker geen eindpunt, maar een nieuw begin. Laten we aangepast sporten structureel verankeren. Met faciliteiten, trainingsgroepen, het in beeld brengen van sport en door als publiek onze toppers aan te moedigen bij grote evenementen.”

Praktijkverhalen
Via storytelling liet Gelderland sport onbeperkt met meer dan tachtig verhalen uit de praktijk zien wat sport betekent voor mensen met een beperking. Meer dan 18.000 mensen lazen die verhalen op www.gelderlandsportonbeperkt.nl. De campagne won aan kracht door het samen optrekken van meer dan dertig partners, zestien ambassadeurs en vele sporters. De campagne richtte zich ook op sportbestuurders en gemeenten omdat sportaanbod, vervoer, locaties en begeleiding een gezamenlijke inspanning vragen. Nieuwe sportlocaties, samenwerkingsverbanden en trainingsgroepen waren het resultaat.

Sportverenigingen

Ook de sportverenigingen in Gelderland droegen hun steentje bij aan het succes van de campagne. Zo was er de Watersportvereniging Giesbeek, die Sailability zeildagen organiseerde. Of het voorbeeld van rolstoelrugbyvereniging The Mavericks, die al sinds vele jaren mensen met een beperking de kans geeft veel plezier aan sport te beleven. Of het verhaal van Djemo, die door e-hockey bij Upward Arnhem helemaal opbloeide! Soms zijn het ook de gemeenten of de combinatiefuntionarissen die de clubs ondersteunen om in hun sportaanbod ook sport voor mensen met een beperking te integreren. Een mooi voorbeeld daarvan is Actief Maas en Waal. En soms komt het ook uit de club zelf, zoals atletiekvereniging Cifla uit Nijmegen, die dit jaar een racerunnersafdeling kon starten. Of zoals bij SC Woezik, die een succesvolle voetbal+-afdeling hebben, waarvan zij het concept graag met andere clubs delen!

Toekomst
Projectleider Annemieke Sirks van de Gelderse Sport Federatie (GSF) blikt tevreden terug op 2018. “Gewoon sporten voor meer mensen met een beperking was het doel, en dat resultaat is zeker behaald in het Gelders jaar van het aangepast sporten. De fantastische inzet van alle betrokkenen heeft gezorgd voor nieuwe initiatieven en samenwerkingsovereenkomsten. We hebben met Gelderland sport onbeperkt de start gemaakt van een nog mooiere toekomst voor aangepast sporten in de provincie!” Wat natuurlijk eigenlijk in heel Nederland navolging verdient!

Ter afsluiting van het themajaar werd er ook een filmpje gemaakt.

 


NOC*NSF 20 dec. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: