Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Bloeiend G-tennis in Krommenie drijft op enthousiasme: ‘Er wordt nooit gemopperd’

NOC*NSF26 okt. 2018

Op 20 oktober stond bij TV De Cromme Bal in Krommenie alweer voor de vijfde keer het Open G-tennistoernooi op het programma. Terugblikkend op de lustrumeditie realiseert Ellen Bakker zich dat het alweer zes jaar geleden is dat ze aan het bestuur van de vereniging voorstelde om G-tennis op te starten. “En eigenlijk groeit het alleen maar!” Het G-tennis bij De Cromme Bal is de afgelopen jaren zelfs zo hard gegroeid dat de club zich de grootste G-tennisvereniging van Nederland mag noemen. Hoe De Cromme Bal dat gedaan heeft? Bakker heeft een eenvoudig antwoord. “Door een aanstekelijk enthousiasme.”

Ellen Bakker is vanaf het begin kartrekker van het G-tennis geweest in Krommenie. “Ik werk met mensen met niet-aangeboren  hersenletsel en mijn zusje heeft een verstandelijke beperking”, legt ze uit. “Ik merkte dat er best behoefte was aan sport voor deze doelgroep, ook om meer te kunnen integreren in de lokale samenleving. Ik heb dat voorgelegd aan het bestuur van de club en die vroeg mij een plan te schrijven. Dat heb ik gedaan en dat werd goedgekeurd!”

‘De trainster zet zich enorm in’

Het doel was om verstandelijk beperkten en mensen met niet-aangeboren hersenletsel iets te bieden wat er tot op dat moment niet was en om dat zo goed mogelijk te doen, lag een samenwerking in de regio voor de hand. “Vanaf het begin hebben wij eigenlijk een afspraak met TV Zaansport in Zaandam. Wij richten ons meer op de volwassenen binnen de doelgroep en zij houden zich meer bezig met de jeugd. Inmiddels organiseren we wel beide een eigen toernooi, maar deze afspraak bestaat nog steeds. We doen het vooral op deze manier om niet in elkaars vaarwater te zitten.”

Nu heeft De Cromme Bal 15 vaste G-tennisleden. “Eigenlijk 17, we hebben twee leden ‘in ruste’”, voegt Bakker toe. Het hele jaar door staat er zaterdagochtend een G-tennistraining op het programma en jaarlijks wordt er dus een zeer succesvol toernooi georganiseerd. Een geweldig resultaat, maar het is ook hard werken.

“Onze tennistrainster is heel belangrijk, zij zet zich enorm in voor de G-tennissers. Toen we begonnen heb ik wel goed met haar gesproken, gevraagd of zij het een goed plan vond. Ze was direct laaiend enthousiast. Vervolgens hebben we samen een workshop G-tennis bij de KNLTB gedaan. En ik heb mijn plan hier en daar op de club laten vallen, om de stemming te peilen. Het enthousiasme bleek heel groot! Ik had direct zes à zeven vrijwilligers bij elkaar die wel wilden helpen.” Inmiddels wordt het gehele G-tennis in Krommenie gerund door maar liefst veertien vrijwilligers, of buddy’s, zoals ze bij TV De Cromme Bal heten.

Benieuwd naar hoe de trainingen en open G-tennistoernooi bij de Cromme Bal precies verlopen? Lees dan het volledige artikel op Centrecourt.nl, platform van de KNLTB voor clubbestuurders en tennisleraren.


NOC*NSF 26 okt. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: