Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Crackerjacks uit Amersfoort Vereniging van het Jaar!

NOC*NSF20 sep. 2018

Het is zover, de uitslag is bekend! Woensdag, niet toevallig tijdens de Nationale Sportweek, werd Basketbalvereniging Crackerjacks uit Amersfoort verblijd met een verrassingsbezoek en daarbij uitgeroepen tot Vereniging van het Jaar! De verkiezing, die voor het eerst plaatsvond, is een initiatief van de Rabobank met haar partners in sport en cultuur: NOC*NSF, LKCA en Kunstbende.


“Dit is echt een voorbeeldvereniging”, luidde het heldere oordeel van de jury. “Crackerjacks is intern goed georganiseerd, er worden mooie sportieve prestaties geleverd en er zijn veel betrokken leden en vrijwilligers. Maar óók zijn zij voorloper op het gebied van maatschappelijke impact, duurzaamheid en betrokkenheid in de gemeenschap. Dit zal voor verenigingen in de toekomst steeds belangrijker worden. Oftewel; een vereniging die het verdient om in de schijnwerpers te staan.”

Drie finalisten

Het doel van de verkiezing is de kracht van sport- en cultuurverenigingen bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten. Want verenigingen dragen bij aan een gezondere en sociale samenleving en dat mag gezien worden, zo is in de insteek. In 71% van alle Nederlandse gemeenten deden verenigingen mee aan de verkiezing. Ze voerden campagne om stemmen te werven. Op basis van het aantal stemmen, maar ook op basis van de waardering voor de vereniging werden de winnaars bepaald. Uiteindelijk werden er in elke provincie winnaars uitgeroepen in de categorieën sport en cultuur. Zij kregen begin september bezoek van een gespecialiseerde jury, die daarna per categorie drie finalisten aanwees. In de sport waren dat volleybalvereniging Sudosa-Desto uit Assen, Rugbyclub The Big Bulls uit Almelo en de Crackerjacks.

‘Supergaaf!’

“Dit is echt supergaaf!”, kon clubvoorzitter Herman Beekelaar zijn geluk niet op. “We waren al zo trots dat we in de top 3 zaten, dat we waardering kregen voor wat wij doen van mensen buiten de vereniging zelf. Deze winst hebben we echt te danken aan de inzet van alle vrijwilligers, de spelers en besturen van de afgelopen jaren.”

De Amersfoortse basketbalclub is een vereniging die in twee jaar tijd van een naar binnen gerichte organisatie en nauwelijks zichtbaar voor de buurt en gemeente, is veranderd in een zeer actieve vereniging in de samenleving. Er is toekomst, ambitie en een grote groep zeer bereidwillige vrijwilligers. Zo heeft de vereniging de handen ineengeslagen met onder meer scholen, begeleiders van langdurig zieken, werkzoekenden, gehandicapten, het AZC, de biljartvereniging en speciaal onderwijs. In de wijken van Amersfoort organiseert de vereniging bovendien 3x3 basketbal en zet het samen met omliggende clubs activiteiten op om de drempel naar sport te verlagen en participatie te stimuleren.

‘Toekomstbestendige verenigingen’

De winnaars en dus ook de Crackerjacks krijgen een aantal professionele masterclasses die de vereniging sterker moeten maken en ook maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om de vereniging extra in de schijnwerpers te zetten. Het sluit naadloos aan bij de manier waarop Rabobank de Nederlandse verenigingen willen ondersteunen. Tom van Kuyk, Sponsorstrateeg Rabobank Nederland, zei daar al eerder over: ”Door verenigingen en stichtingen nadrukkelijker en structureel te ondersteunen met kennis, mensen en communicatiekracht maken wij het verschil. Verenigingen krijgen professionele ondersteuning op die gebieden waar de vereniging behoefte aan heeft. Zo maken en houden we verenigingen toekomstbestendig. En de verkiezing borduurt hierop voort: de kracht van de verenigingen wordt voor iedereen zichtbaar gemaakt.”


NOC*NSF 20 sep. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: