Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Gemeente- en provinciewinnaars verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ bekend

NOC*NSF28 mei 2018

De verkiezing 'Vereniging van het Jaar' is in een volgende fase aangeland: de gemeente- en provinciewinnaars zijn inmiddels bekend. En 24 sport- en cultuurverenigingen zijn nog in de running om kans te maken op de landelijke finale.

De verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ vindt dit jaar voor het eerst plaats. De verkiezing is een initiatief van de Rabobank met haar partners in sport en cultuur: NOC*NSF, LKCA en Kunstbende. Het doel is de kracht van sport- en cultuurverenigingen bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten. Want verenigingen dragen bij aan een gezondere en sociale samenleving en dat mag gezien worden!

In 71% van alle Nederlandse gemeenten deden verenigingen mee aan de verkiezing. De afgelopen weken hebben zij campagne gevoerd om stemmen te werven. Op basis van het aantal stemmen, maar ook op basis van de waardering voor de vereniging zijn de winnaars bepaald. Een overzicht van de winnende verenigingen per gemeente én provincie vind je op de website.

Gemeentewinnaars in de categorie sport en cultuur

In de categorie sport zijn de gemeentewinnaars afkomstig uit 25 verschillende sportdisciplines. In de categorie cultuur zijn veel muziek-, dans en theaterverenigingen in de prijzen gevallen. Alle winnaars ontvangen een plaquette ‘Gemeentewinnaar’ die ze een mooie plek kunnen geven op hun vereniging.

Bezoek gerenommeerde jury aan provinciewinnaars

Per categorie is er daarnaast ook een provinciewinnaar uitgeroepen. Begin september bezoekt de jury deze 24 verenigingen. Elke vereniging wordt getoetst op thema’s als maatschappelijke impact, duurzaamheid en betrokkenheid. De vakjury kiest vervolgens een top drie die door zal gaan naar de landelijke finale. In de jury zitten professionals uit de sport- en cultuurwereld zoals zeilster Marit Bouwmeester, hockeyer Robbert Kemperman, het volleybal duo Brouwer en Meeuwsen, zanger Lucas Hamming, presentator Erik van der Hoff en choreograaf Juvat Westendorp.

Masterclasses voor de landelijke winnaars

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Sportweek in september en nemen daar hun prijs in ontvangst. Ze worden beloond met professionele masterclasses die de vereniging sterker maken. Bovendien maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om de vereniging extra in de schijnwerpers te zetten. Tom van Kuyk, Sponsorstrateeg Rabobank Nederland, over de verkiezing en de manier waarop de Rabobank verenigingen ondersteunt: ”Door verenigingen en stichtingen nadrukkelijker en structureel te ondersteunen met kennis, mensen en communicatiekracht maken wij het verschil. Verenigingen krijgen professionele ondersteuning op die gebieden waar de vereniging behoefte aan heeft. Zo maken en houden we verenigingen toekomstbestendig. En de verkiezing borduurt hierop voort: de kracht van de verenigingen wordt voor iedereen zichtbaar gemaakt”.

Verenigingen met bijzondere verhalen

Bij het meedoen aan de verkiezing moesten verenigingen aangeven waarom zij de titel ’Vereniging van het Jaar’ verdienen. De verhalen van de winnaars zijn te lezen op verenigingvanhetjaar.nl. Bijvoorbeeld het verhaal van Ridderkerks Symfonieorkest: “De samenwerking met gemeente Ridderkerk, de muziekschool en andere verenigingen staat bij het orkest hoog in het vaandel. Het RSO zet zich in om try-out concerten te geven in een verzorgingshuis, woonzorginstelling of als 'ukkepuk-concert' voor de allerjongsten. Ook treedt het RSO regelmatig op bij een openluchtevenement in de gemeente. Het Ridderkerks Symfonieorkest is een ambitieus en gevorderd amateur symfonieorkest en bestaat sinds 1982.” KVZ uit Zutphen vertelt: “KVZ is een bruisende korfbalvereniging met een groot clubgevoel. Heel blij zijn we met de groep van 30 Vutters, die elke woensdag onderhoudsklussen doen op de mooie accommodatie van KVZ. Vorig jaar hebben we de 1e stap gezet naar een Rookvrije accommodatie. In de kantine gaan op de thuisspeeldagen de broodjes gezond en het verse fruit (beschikbaar gesteld door een van de vele sponsoren) als 'warme broodjes' over de toonbank en het dak van ons clubhuis ligt sinds enkele jaren vol met zonnepanelen, waarmee we onze eigen elektriciteit voor een groot deel opwekken.” Lees alle verhalen van de winnaars op de website.

Achtergrond verkiezing Vereniging van het Jaar

Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen. Sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. Ze vormen samen het grootste sociale netwerk van ons land. Ook leiden ze talenten op die zonder vereniging of stichting nooit zo ver zouden komen. Verenigingen zijn heel bijzonder en dat mag gezien worden!

De Rabobank, NOC*NSF, het LKCA en Kunstbende geloven allen in de kracht en het belang van sport- en cultuurverenigingen. Zij werken samen om de maatschappelijke betrokkenheid van verenigingen te vergroten door verenigingen te stimuleren open te staan voor nieuwe verbindingen en samenwerkingen.

Samen ondersteunen zij verenigingen om aan de hand van hun eigen ambities zelfredzamer, vitaler en gezonder te worden. En dat is belangrijk, want verenigingen kunnen een belangrijke rol spelen in de gezondheid en vitaliteit van mensen.


NOC*NSF 28 mei 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: