Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Rabobank maakt koppeling tussen top- en breedtesport

NOC*NSF03 okt. 2017

“Wij geloven heilig in de koppeling tussen top- en breedtesport”, zegt Tom van Kuyk, sponsorstrateeg bij Rabobank. De Nederlandse coöperatie rolde begin dit jaar een nieuwe sponsorstrategie uit, waarbij de focus ligt op het intensief begeleiden van lokale sportclubs en een nauwe samenwerking met NOC*NSF, Team NL en de meer dan 25 deelnemende sportbonden. “Het één (topsport) kan wat ons betreft niet zonder het ander (breedtesport).”

Rond het afgelopen EK hockey werd die bewuste koppeling tussen top- en breedtesport weer op verschillende manieren naar voren gebracht. Zo kwam Rabobank, ook hoofdsponsor van de hockeysport, in aanloop naar het Europees Kampioenschap met een speciale activatie. Hierbij werden alle Nederlandse hockeyverenigingen opgeroepen om de rest van het land te laten zien wat zij betekenen voor hun buurt, hoezeer zij al fungeren als open club. De clubs met de meest bijzondere inzendingen kregen tijdens het EK voor één dag een eigen clubtribune met 250 zitplaatsen.

In totaal waren er bijna negentig inzendingen; van fithockey voor ouderen en extra aandacht voor G-hockey tot ‘het clubhuis als buurthuis’, waarbij de accommodatie veel breder wordt ingezet dan alleen voor de sport. “We hebben alles zorgvuldig beoordeeld en een aantal clubs kreeg bovendien nog bezoek van tophockeyers Seve van Ass en Marloes Keetels”, aldus Van Kuyk. “Uiteindelijk zijn er tien winnaars uit voortgevloeid, die tijdens het EK in de watten zijn gelegd.

Wisselwerking
Rabobank is als Partner van de Nederlandse Sport actief betrokken bij zowel het lokale verenigingsleven als de topsport. Volgens Van Kuyk sluiten beide takken perfect op elkaar aan. “Verenigingen vormen een onmisbare rol in de leefomgeving van mensen. Ze zorgen voor meer sociale cohesie, een meer tolerante samenleving en zijn tevens belangrijk in het opleiden van nieuwe topsporters. Tegelijkertijd worden de miljoenen mensen die dagelijks in clubverband sporten, geïnspireerd door de helden van Team NL. Die helden onderschrijven de boodschap dat de vereniging een mooie stimulans biedt voor een fraaie carrière en laten zien wat een club je kan brengen.”

Begeleiding verenigingen
Verenigingen staan echter ook voor veel uitdagingen. Ze kampen met teruglopende bijdragen van lokale overheden, hebben vaak moeite met het vinden van goede bestuurders en hun ledenaantallen en vrijwilligers staan onder druk. Rabobank onderkent de waarde van de ruim 23.500 sportverenigingen en zet de komende jaren in op intensieve begeleiding van clubs. Dat doet de grootste sportsponsor van Nederland in samenwerking met NOC*NSF, Team NL en de 25 sportbonden die betrokken zijn bij Team NL.

Van Kuyk: “Een bank selecteert in zijn werkgebied een aantal verenigingen die volgens de bank het verschil kunnen maken in de buurt. Deze verenigingen nodigen we uit voor een inspiratie-avond, waarbij we onze plannen met betrekking tot financiële vergoedingen en inhoudelijke begeleiding uitleggen. Vervolgens kunnen de geïnteresseerde clubs een gedetailleerd voorstel indienen over hun ambities. Uiteindelijk kiezen wij per bank vijf tot tien verenigingen en die gaan we twee jaar lang begeleiden om hun plannen te realiseren.”

Samen het verenigingsleven sterker maken
Dat kan bijvoorbeeld gaan om het op orde krijgen van het bestuur of de financiën. Maar ook over zaken als duurzaamheid, gezond eten of de opzet van G-voetbal. “We zijn in maart van dit jaar gestart en inmiddels zijn al 57 banken bezig met het traject”, vertelt Van Kuyk. “Zo wordt er bij de Haagse Hockeyclub HDM en atletiekvereniging Prins Hendrik volop met ouderen gesport.” Op deze manier wil Rabobank echt relevant worden voor een vereniging, in plaats van alleen een financiële bijdrage leveren in ruil voor een bord langs het veld. “Samen kunnen we het verenigingsleven sterker maken, en bijdragen aan een betere en gezonde leefomgeving.”

Interesse in ondersteuning voor jouw vereniging?
Wil jij je vereniging ook versterken op het gebied van duurzaamheid, financiën, bestuur, gezond, maatschappelijk of respect? Neem dan contact op met je lokale sportservicebureau of eigen sportbond om je interesse te tonen voor een inspiratie-avond.

Onderstaande inspiratie-avonden zijn voor de komende periode ingepland:

Bank

Datum Inspiratie-avond

Gouwestreek

25-9-2017

Oost Betuwe

5-10-2017

Maas en Waal

5-10-2017

Noord- en Oost-Achterhoek*

10-10-2017

Rijk van Nijmegen

17-10-2017

Noordoostpolder-Urk

26-10-2017

Bollenstreek

31-10-2017

Haarlem en Omstreken

31-10-2017

Regio Schiphol

31-10-2017

Noordenveld West Groningen

31-10-2017

Apeldoorn en omgeving

1-11-2017

Zuid en Oost Groningen

1-11-2017

Salland

2-11-2017

Noord-Groningen

2-11-2017

Stad en Midden Groningen

2-11-2017

Flevoland

7-2-2017


NOC*NSF 03 okt. 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: