Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Prijswinnaar Hellendoorn benut maatschappelijke waarde sport optimaal

NOC*NSF04 okt. 2016

Op woensdag 28 september werd Hellendoorn uitgeroepen tot sportgemeente van het jaar. Tijdens het congres van Vereniging Sport en Gemeenten in Leeuwarden kreeg Johan Coes, wethouder van sport in Hellendoorn, de beker overhandigd. Hellendoorn liet de andere genomineerden Den Bosch, Noordwijk en Barneveld achter zich. De jury roemde Hellendoorn om haar moderne sportbeleid met aandacht voor speciale doelgroepen. "Van mensen met een beperking tot kwetsbare senioren. Hellendoorn heeft een doordachte visie op sport en hanteert een aanpak waarbij iedereen in de gelegenheid wordt gesteld om bij te dragen aan deze visie."

De jury gaf verder aan dat de voorzieningen en het beleid ten aanzien van sport en bewegen ervoor zorgen dat de sportparticipatie in de gemeente duidelijk hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. "Bovendien ligt het percentage inwoners van Hellendoorn dat lid is van een vereniging landelijk gezien erg hoog”, voegde de jury er nog aan toe. Laatstgenoemde verplicht Hellendoorn wel tot adequate verenigingsondersteuning en daar zet de gemeente dan ook nadrukkelijk op in.

Scan

"We bieden verenigingen een scan aan om te kijken wat er goed gaat en wat beter kan”, legt wethouder Coes uit. “Als er bepaalde verbeterpunten uit de scan komen, dan helpen we de club om deze aan te pakken. We brengen die club dan in contact met een expert op dat gebied, die we vanuit de gemeente ook betalen. Uiteindelijk zullen de vrijwilligers van de club het probleem zelf aan moeten pakken, maar een expert die verstand heeft van zaken zal ze daarbij helpen."

Samenwerking met clubs

het haast een vanzelfsprekendheid om in samenwerking met sportclubs maatschappelijke projecten op te zetten.  De plaatselijke atletiekvereniging is wat dat betreft een lichtend voorbeeld. Daar komen elke vrijdag acht mensen met een beperking onder begeleiding van een medewerker van hun zorginstelling klussen. Coes: "Een vrijwilliger van de vereniging opent het complex en zorgt in de ochtend voor koffie. Daarna gaan de mensen aan de slag. Ze maken schoon en doen kleine reparaties. Dat gaat hartstikke goed en beide partijen hebben wat aan deze samenwerking."

Sport for all

De mogelijkheden voor mensen die uit zichzelf niet zo makkelijk met sport en bewegen in aanraking komen, zoals mensen met een beperking, maar ook ouderen, zijn groot in Hellendoorn. Het is zelfs al een aantal jaren integraal onderdeel van het sport- en beweegaanbod. De initiatieven vallen onder wat ze in de gemeente 'sport for all' noemen. Ook dat is een belangrijke pijler van het Hellendoornse sport- en beweegbeleid. Want niemand hoort aan de kant te staan.

Coes verwacht dat de titel Sportgemeente van het jaar nog lang zal doorklinken in Hellendoorn. "Tien jaar geleden waren we ook genomineerd. Toen won Rotterdam. Maar van alleen die nominatie al hebben we lang de vruchten geplukt. Veel mensen hadden het er jaren later nog over hoe bijzonder dat was. En nu hebben gewonnen. Dat is geweldig.”

Schoolvoorbeeld


Het beleid en de activiteiten van Hellendoorn raken aan veel thema’s die voor sportclubs aan de orde van de dag zijn. Het kan een positieve uitwerking hebben op het ledental en is een schoolvoorbeeld van hoe samenwerking en het Open club-principe in de praktijk kunnen worden gebracht. Lees erover en bekijk wat jouw club, onder meer in samenwerking met de gemeente, kan ondernemen.


NOC*NSF 04 okt. 2016

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: