Iedereen Actief
Iedereen Actief is het programma dat aangepast sporten en cultuuractiviteiten onder de aandacht brengt in de regio. Onder het motto ‘Ontdek en doe mee!’ legt Iedereen Actief duurzame verbindingen tussen aanbieders (professionals en vrijwilligers) en gebruikers (deelnemers en organisaties).
Kennismakingsprogramma
Het kennismakingsprogramma van Iedereen Actief laat kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking of een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt sporten en participeren in de samenleving, samen met mensen zonder beperking. Inmiddels wordt ‘inclusief sporten’ steeds vaker mogelijk bij sportverenigingen en andere sportorganisaties waarbij het normaal is dat iedereen kan deelnemen. Ook bij cultuuractiviteiten zien we een beweging die het mogelijk maakt dat mensen met een beperking mee kunnen doen.
In een inclusieve samenleving ervaart niemand obstakels om mee te kunnen doen.
Vier thema’s
Op deze website nemen we u mee naar de mogelijkheden die er zijn in Deventer en de wijde omgeving. In vier thema’s zetten we aanbod en tips op een rijtje. Die vier thema’s zijn:
- Ontmoeten en kennismaken
- Sporten en bewegen
- Inclusie en diversiteit
- Scholen en opleiden
Workshopcarrousel ‘Service langs de lijn’
Dinsdag 4 april en dinsdag 18 april 2023
18.30-21.30 uur
Go Ahead Eagles - Adelaarshorst
Sporten is voor kinderen en volwassenen niet altijd vanzelfsprekend. Voor verenigingen en hun bestuursleden, kaderleden, coaches en vrijwilligers is het soms moeilijk om sporters met een hulpvraag te begeleiden. Maar ook als er geen speciale hulpvraag is, valt er genoeg te leren bij onze Workshopcarrousel.
Iedereen Actief, Sportbedrijf Deventer en de gemeente Deventer willen kennis, kwaliteiten en samenwerking tussen verenigingen verbeteren. Daar hebben we immers allemaal voordeel bij!
Workshopcarrousel
Op 4 en 18 april nemen we u mee in een aantal workshops. Zij gaan onder andere over communicatie, algemene bewegingsvaardigheden, omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag en sportplezier.
Op elke avond kunt u aan twee workshops deelnemen (in totaal zijn er acht, op elke avond vier). Wel moet u zich even aanmelden, zodat we weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Enne… vol = vol.
Iedereen die is geïnteresseerd in de onderwerpen is van harte welkom, ook meerdere mensen van één organisatie of vereniging. Want juist het delen van kennis is het doel van de Workshopcarrousel.
Het beloven boeiende, interessante, maar ook gezellige avonden te worden op een wel heel sportieve, inspirerende Deventer locatie. U bent van harte welkom!
De workshops van 4 april
Alle workshops worden twee keer gegeven: van 19.00 - 20.00 en van 20.15-21.15 uur. U bent welkom vanaf 18.30 uur voor de inloop met een kopje koffie of thee.
-
-
Workshop 1: omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag
Soms is gedrag in beweegsituaties moeilijk te begrijpen. Dit kan vervelend zijn voor de deelnemer zelf, wat veel gevolgen kan hebben voor het plezier. Wat is de beste manier om een bepaalde situatie aan te pakken? Hoe kan je de sporter helpen? En hoe zorg je ervoor dat het voor iedereen leuk blijft?
Inschrijven is al mogelijk, maar de workshop wordt onder voorbehoud verzorgd.
-
Workshop 2: storytelling
Door: Monica Sluiseman, Sluisemantxt
Je doet mooie dingen voor je vereniging, stichting of bedrijf. Maar hoe breng je dat onder de aandacht van de juiste mensen?
Storytelling is daarvoor een mooi middel. Je vertelt een verhaal met emotie. Door de emotie kunnen lezers/luisteraars zich identificeren met je verhaal. Dat betekent dat het blijft ‘hangen’.
Maar wat zijn de belangrijkste ingrediënten voor storytelling? Dat leg ik graag uit in deze workshop.
-
Workshop 3: algemene bewegingsvaardigheden
Door: Carola Eilander (De Klup & Kinderfysio) en Marit Scheers (Movido)
Trainingen zijn vaak specifiek gericht op je eigen sport. Natuurlijk! Maar hoe zijn de bewegingsvaardigheden van de sporters eigenlijk? Neem je ook wel eens stabiliteit- en/of coördinatie-oefeningen mee? Hoe belangrijk is dat eigenlijk? En zullen we nou wel of niet rekoefeningen uitvoeren? Waarom wel of niet? En zo ja, hoe dan?
Wij denken dat jullie heel makkelijk oefeningen kunnen integreren die de motorische vaardigheden bevorderen en blessures voorkomen. Dat zorgt er toch uiteindelijk voor dat ze nog beter worden in jullie eigen sport!
-
Workshop 4: branding
Door: Jan Machiela, ViaDesign
Wanneer je de vereniging of club als een merk gaat benaderen, is 'branding' één van de gereedschappen die je kunt inzetten om aandacht te genereren.
Welke de andere tools zijn en hoe je die onderdeel maakt van de boodschap die je wilt uitdragen vertel ik je graag.
Aan de hand van een aantal voorbeelden en opdrachtjes krijg je inspiratie en handvatten om ook van jouw club of vereniging een herkenbaar en populair merk te maken…
-
De workshops van 18 april
Alle workshops worden twee keer gegeven: van 19.00 - 20.00 en van 20.15-21.15 uur. U bent welkom vanaf 18.30 uur voor de inloop met een kopje koffie of thee.
-
-
Workshop 1: maatschappelijke impact
Door: Monica Sluiseman, Sluisemantxt
Met je vereniging, stichting of bedrijf lever je maatschappelijke impact. Maatschappelijke impact laat zich niet makkelijk meten en al helemaal niet uitdrukken in cijfers. Maar de impact van je activiteiten is wel degelijk van invloed op de maatschappij en op de mensen waarvoor je de activiteiten uitvoert. En eigenlijk wil je die impact laten zien aan je omgeving. Een handvat daarbij kunnen de SDG’s zijn, de Sustainable Global Goals ofwel de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Aan de hand van deze 17 doelen kun je vaak wel laten zien wat (een deel van) je maatschappelijke impact is.
-
Workshop 2: vrijwilligers werven met online marketing
Door: Olav Wolters (Succesfactor)
Tijdens deze workshop geven we praktische tips over hoe je diverse online marketing kanalen in kan zetten om het aantal vrijwilligers binnen je vereniging te vergroten. Denk aan kanalen als Google, social media en e-mailmarketing.
-
Workshop 3: communicatie met gebaren
Door: Carola Eilander (De Klup & Kinderfysio) en Antoinette Buitenhuis (TTV Swift)
Roepend langs het sportveld maak je ongemerkt al handgebaren: ‘Naar voren, dek nummer 2!'.
Gebaren ondersteunen je communicatie. Bij kinderen, jongeren en volwassenen helpen gebaren om jou beter te begrijpen. Dat geldt extra als er sprake is van moeilijk(er) gedrag.
Bij aandacht vragen, bij zeggen dat de oefening klaar is, bij ondertitelen wat je verwacht, gebaren zijn een extra toevoeging. Zeker als je elkaar niet (goed) kunt verstaan.
In deze workshop leggen we uit hoe ondersteunende gebaren werken. We leren je de meest toepasbare gebaren zodat je die direct de volgende dag kunt toepassen.
-
Workshop 4: factoren Sportplezier
Door: Kees van Hoof (Deventer Sportploeg), Caren Daggenvoorde & Ewald van Bussel (SportiefOost.nl) en Leonique Smalbruggen (TTV Swift)
Een intensieve training, een veilige groep, aandacht, de juiste sfeer en een pedagogisch sportklimaat; zo maar even een aantal punten om het sportplezier te verhogen en te behouden. Niet alle sporters binnen een vereniging halen het hoogste niveau, allemaal hebben ze hun eigen talenten. Benut dat talent; wie weet zitten er wel geweldige actievoerders en plannenmakers bij.
Deelnemen aan een vereniging is veel meer (en kan veel meer zijn) dan de wekelijkse training en een wedstrijd.
Benutten en kennen we de talenten van onze sporters? Horen ze er allemaal bij? Wij hebben mooie voorbeelden en die delen we graag met u!
-
Deel deze pagina
Link gekopieerd naar klembord

Meer weten?
