Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Clubkadercoaching

Door Alphen Vitaal

Trainer-coaches die zowel sportinhoudelijk als pedagogisch en didactisch bekwaam zijn, zijn binnen de sport hard nodig. Zij spelen namelijk een essentiële rol binnen het creëren van een positieve sportcultuur op de club. Een cultuur waarin mensen zich op sportief, sociaal en persoonlijk vlak optimaal kunnen ontwikkelen. Dat is van groot belang, want wanneer mensen sportplezier ervaren en zich kunnen ontwikkelen blijven ze vaak langer in beweging.

 

Maar hoe kan een sportclub ervoor zorgen dat hun trainer-coaches de juiste skills hebben om dit voor elkaar te krijgen? En hoe zorgen ze ervoor dat hun trainer-coaches daarbij ook structureel worden begeleid? Daarvoor kan er gebruik worden gemaakt van clubkadercoaching. Dit houdt concreet in dat een clubkadercoach de sportclub helpt bij het opzetten, uitvoeren en borgen van structurele trainersbegeleiding.

De clubkadercoach speelt een sleutelrol in de realisatie van meer vitale sportverengingen met een positieve sportcultuur. Clubkadercoaching heeft dan ook een prominente plek in het Nationaal Sportakkoord.

Trainer-coaches spelen een cruciale factor in het sportplezier van kinderen. Een trainer-coach heeft niet altijd een trainersopleiding gevolgd en kan daardoor worstelen met de pedagogisch-didactische kant van het trainerschap. Hoe spreek je een groep sporters aan? Hoe houd je een groep sporters actief? Hoe zorg je dat ze iets leren? Maar vooral, hoe zorg je ervoor dat de sporters plezier hebben tijdens het sporten? Om trainer-coaches te helpen bij dit soort uitdagingen is het van belang hen goed te begeleiden. Maar hoe pak je die trainersbegeleiding als club aan? Het inzetten van een tijdelijke clubkadercoach kan daarbij helpen. De focus van deze clubkadercoach ligt op het opzetten, implementeren en borgen van trainersbegeleiding binnen de club

Alphen Vitaal kan de sportvereniging op meerdere vlakken ondersteunen binnen dit thema.

Wil jouw vereniging aan de slag met Clubkadercoaching? Neem dan contact op met Stephan Vink, Teamleider Sportaanbieders en werkgevers, s.vink@alphenvitaal.nl


Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: