Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Rookvrij

Door NOC*NSF

Veel kinderen tussen de 6 en de 17 jaar zijn lid van een sportvereniging en daarmee is het een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Op veel sportterreinen wordt buiten echter nog vaak gerookt. Terwijl maar liefst 8 op de 10 Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn. Clubs die de weg naar rookvrij willen inslaan, kunnen direct aan de slag met praktische informatie en materialen.

Op weg naar een Rookvrije Generatie 

In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Zo beschermen we kinderen en zorgen we ervoor dat zij rookvrij opgroeien. Een rookvrije sportvereniging draagt bij aan een Rookvrije Generatie.

Zien roken, doet roken

Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Vooral van personen tegen wie kinderen opkijken, zoals sporters, maar ook van trainers en ouders kopiëren ze het gedrag. Een rookvrij sportterrein biedt het goede voorbeeld.

Een rookvrij sportterrein:

  • geeft kinderen het goede voorbeeld
  • beschermt kinderen tegen de verleiding om te gaan roken
  • voorkomt het schadelijke meeroken
  • zorgt voor positieve aandacht voor de sportclub
  • heeft minder afval van sigarettenpeuken en -pakjes
  • draagt bij aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’

Steeds meer clubs rookvrij

De stap naar volledig rookvrij maken niet alle verenigingen zomaar, maar het draagvlak voor dit idee onder de clubs groeit wel. Voetbalclub RCL uit Leiderdorp is een voorbeeld van een club die de rookvrije afspraak stapsgewijs invoert. Zij begonnen met nog  één plek, uit het zicht, waar wél gerookt mocht worden. Sinds de zomer van 2017 zijn ze geheel rookvrij. “Toen ik het idee van een rookvrije vereniging in het bestuur bracht, moesten de andere bestuursleden eerst even wennen”, blikt voorzitter Kees van der Burg terug. “Maar al snel waren alle bestuursleden voor het initiatief, ook de rokers. Er is denk ik genoeg draagvlak binnen de verenigingen om rookvrij te worden. Het sluit aan bij het toenemende besef dat we kinderen moeten beschermen tegen roken, nationaal en internationaal.”

Help je mee?

Zet de stap op weg naar een rookvrije vereniging. Maak gebruik van het gratis stappenplan  en andere rookvrij-materialen en maak jouw vereniging gemakkelijk rookvrij. Veel sportverenigingen gingen je al voor. Wil je meer weten over een rookvrije sportvereniging? Kijk dan op www.rookvrijegeneratie.nl/sport

Ik help mee!

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: