Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Hygiënecode

Door NOC*NSF

Een sportkantine is natuurlijk geen driesterrenrestaurant. Maar dat betekent niet dat je in de keuken zomaar wat kan aanrommelen. Werken met voedingsmiddelen vraagt om de nodige zorgvuldigheid. Houdbaarheidsdatums checken, de koeling netjes houden en natuurlijk persoonlijke hygiëne: handen wassen! In de horeca zijn deze regels en richtlijnen opgenomen in de hygiënecode. Omdat die regels net zo goed gelden voor sportkantines en goede naleving ervan lang niet altijd eenvoudig is, ontwikkelde NOC*NSF samen met Bureau de Wit de online Regelhulp Hygiëne voor sportkantines.

Sinds 1 april 2016 is er een nieuwe Hygiënecode voor de horeca van kracht. Deze ‘code’ geldt dus ook voor sportkantines. Volgens de Warenwet is immers iedere onderneming waar voedsel wordt bereid of verkocht, verplicht te werken volgens de Hygiënecode. Met voedsel moet zeer zorgvuldig worden omgegaan, zodat de gezondheidsrisico’s zo klein mogelijk zijn. Je moet er toch niet aan denken dat op jouw club een Salmonellabacterie alle kans krijgt zich te verspreiden.

Regelhulp

Goed voldoen aan de geldende Hygiënecode kan met behulp van het hygiëne-controlesysteem HACCP-systeem (Hazard Analyses of Critical Control Points). Om de richtlijnen van het systeem goed op een rijtje te hebben, moet je de Hygiënecode zelf raadplegen, maar dat is een omvangrijk document waarin ook veel informatie is opgenomen die niet van toepassing is in een kantine waar geen risicovolle voedselbereidingen plaatsvinden. Heb je een beperkt aanbod in je kantine en bereid je geen vers voedsel als kip, vis of een broodje filet American dan biedt de Regelhulp Hygiënecode van NOC*NSF uitkomst. Kantines waarin gewerkt wordt met vers voedsel raden wij aan de Hygiënecode aan te schaffen. NOC*NSF is met de Koninklijke Horeca Nederland overeengekomen dat deze voor hun ledentarief van € 30,- kan worden aangeschaft. U kunt de originele Hygiënecode voor de Horeca bestellen door een e-mail te sturen aan sportsupport@nocnsf.nl.

Advies op maat

De Regelhulp Hygiënecode geeft precies aan wat je moet doen om de hygiëne en voedselveiligheid in de keuken te bewaken en leidt bovendien tot advies op maat. Door in de regelhulp een aantal vragen te beantwoorden die betrekking hebben op de situatie in jouw kantine, krijg je een overzicht van de eventueel door jou te nemen maatregelen.

Weet je exact wat je in jouw kantine moet doen om aan alle regels te voldoen, dan moet je vereiste werkzaamheden ook nog uitvoeren. Daarvoor is tevens een log- en instructieboek beschikbaar, speciaal voor sportkantines. In dit logboek vind je de instructie- en registratieformulieren die je nodig hebt voor het uitvoeren van de controles. Dat maakt het een stuk makkelijker om aan alle regels te voldoen.

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: