Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Stap 2: Analyseer je eigen sportclub

Door NOC*NSF

Door het invullen van een checklist krijg je een globaal inzicht in knelpunten en kansen voor verduurzaming. Goed om te weten is dat de grootste besparing op de korte termijn kan worden gerealiseerd door kleine maatregelen. Deze zogenoemde quick wins zijn onderverdeeld per terugverdientijd: direct, 0-2 jaar en 2-5 jaar.

Als bij Stap 1 de nut en noodzaak is bepaald en het bestuur een positieve eerste indruk heeft gekregen van de kansen voor verduurzaming, is het belangrijk een grondige analyse uit te voeren.

Aandachtpunten

1. Hoe duurzaam is jouw sportclub?

2. Breng kansen en concrete maatregelen voor verduurzaming in kaart.

3. Kijk wat er om je heen al gebeurt.

4. Bepaal jouw duurzaamheidsambitie.

Door het invullen van een checklist krijg je een globaal inzicht in knelpunten en kansen voor verduurzaming. Goed om te weten is dat de grootste besparing op de korte termijn kan worden gerealiseerd door kleine maatregelen. Deze zogenoemde quick wins zijn onderverdeeld per terugverdientijd: direct, 0-2 jaar en 2-5 jaar. En snelle manier om nu te beginnen met energie besparen is Waterspaarder worden.

Laat een energiescan uitvoeren door een onafhankelijke partij, schrijf hiervoor meerdere organisaties aan. Overheden hebben vaak duurzaamheid hoog op de agenda staan. Jouw gemeente of provincie kan dan ook een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van uw sportaccommodatie. Verschillende gemeenten en lokale/provinciale sportorganisaties bieden sportclubs een stimuleringsmaatregel door hen een gratis energiescan te laten uitvoeren. Samen met een energieadviseur wordt hierbij gekeken naar hoe duurzaam de sportclub is en welke concrete maatregelen er kunnen worden genomen om de energiekosten te verlagen. Onderzoek binnen de eigen omgeving de mogelijkheid voor stimuleringsmaatregelen. Bekijk ook meteen wat er in AmsterdamGroningen en Rotterdam al gedaan wordt op het gebied van stimuleringsmaatregelen.  

De hierboven beschreven scan en checklist vormen de basis vanuit verder kan worden gekeken naar de uit te voeren maatregelen en het toepassen van een prioritering aan de hand van de verwachte opbrengst en de investering van vrijwilligersuren en kosten.

Er zijn veel voorbeelden van sportclubs die een verduurzaming van hun club hebben gerealiseerd. Laat je inspireren door anderen! Benader ook jouw eigen bond of gemeente voor meer informatie over het verduurzamen binnen je eigen sport. Onder andere de KNVBKNLTB en KNHB zetten al actief in op duurzame accommodaties. 

Bepaal wat je op het gebied van het verduurzamen van jouw sportaccommodatie wilt bereiken. Beschrijf de duurzaamheidsambitie van jouw club. Om te komen tot een breed gedragen duurzaamheidsambitie, kan je ervoor kiezen om een groep vrijwilligers uit te nodigen voor een interactieve werksessie (de duurzame droom). Wees ervan bewust dat het verduurzamen van jouw sportaccommodatie tijd kost. Voor ondersteuning kun je deze pagina raadplegen.

Wist je dat

  • Je veel kunt leren van andere sportclubs die al aan het verduurzamen zijn!
  • De energiescan vaak wordt gefinancierd door de gemeente/provincie!

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: