Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Praktijkverhalen duurzaamheid

Door NOC*NSF

Duurzaam verenigen en vooral verduurzaming van de accommodatie is aan de orde van de dag. De Nederlandse overheid zet daar steeds nadrukkelijker op in en in het verlengde daarvan is ook de nieuwe subsidieregeling ter verduurzaming van sportaccommodaties geïntroduceerd. Verduurzaming van de accommodatie is echter niet alleen maatschappelijk verantwoord, het kan ook financieel lonen en soms al op relatief korte termijn.

Uit de volgende praktijkverhalen blijkt goed wat slim en gemotiveerd werk op dit gebied clubs kan opleveren.

Hockeyvereniging HC Voorne pakt duurzaamheid met beide handen aan

Hockeyvereniging HC Voorne uit Hellevoetsluis heeft in 2014 gebruik gemaakt van de gratis duurzaamheidsscan van de gemeente Hellevoetsluis. De gemeente Hellevoetsluis is al enkele jaren bezig met het stimuleren van organisaties en verenigingen om zo duurzaam mogelijk te werken. Door middel van de ‘Duurzaam Ondernemen Estafette’ van de gemeente kunnen organisaties en verenigingen op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de milieubelasting (energie, water, afval, luchtemissies en transport). Uit de resultaten wordt een concreet plan en advies geformuleerd om de milieumaatregelen door te voeren en daardoor de milieubelasting te verminderen. Hockeyvereniging HC Voorne heeft het aanbod van de gemeente dan ook met beide handen aangepakt. Stichting Stimular bezocht de hockeyvereniging en heeft in kaart gebracht welke maatregelen er kunnen worden genomen om te besparen op de kosten van energie en afval.

VV Berkum zet fors in op duurzaamheid

VV Berkum uit Zwolle, opgericht in 1961, telt 1100 leden en 58 teams. De club kwam in 2011 op het idee om energiebesparende maatregelen te treffen vanwege een subsidieregeling van de provincie Overijssel. De provincie wilde vijftig procent subsidiëren voor het installeren van zonnepanelen op overheidsgebouwen. “De voetbalvelden zijn ook eigendom van de gemeente en wij vonden dat VV Berkum ook gebruik moest kunnen maken van de regeling”, legt voormalig voorzitter en projectleider Roel van ’t Oever uit. Uiteindelijk ging de gemeente overstag en kon VV Berkum voor de helft van de prijs 156 zonnepanelen aanschaffen. Afgelopen seizoen werd hierdoor 35.000 kWh op het verbruik van 60.000 kWh zelf opgewekt en dat leverde de vereniging een besparing van ongeveer € 8.000 op. “En na de aanschaf van de zonnepanelen kregen we de smaak te pakken.”

Duurzaam en innovatief Tennispark Grubbenvorst

Tennisclub Grubbenvorst heeft onlangs haar geheel nieuwe accommodatie in gebruik genomen. Tennispark Grubbenvorst moest in zijn geheel verplaatst worden omdat ruimte nodig was voor nieuwbouwwoningen die in de komende vijftien jaar gerealiseerd gaan worden. De bouw van het tennispark op een nieuwe plek was voor Grubbenvorst een goede mogelijkheid om een serieus duurzaamheidsbeleid te gaan voeren. En dat deed de club met recht. Zo ging Grubbenvorst aan de slag hergebruik van materialen uit het oude paviljoen, isolerende innovatieve bouwmaterialen, toepassing van LED-verlichting op zowel alle banen als in het gehele clubhuis en de plaatsing van zestig zonnepanelen moeten de komende jaren leiden tot forse besparingen op het energieverbruik.

Duurzame ambities voor voetbalvereniging DVSU

Voetbalvereniging DVSU nam een aantal jaar geleden het clubgebouw voor een symbolische euro over van de gemeente Utrecht, met alle gebreken van dien. Een verbouwing was nodig, en daarbij zag de club het als haar maatschappelijke plicht om te kijken naar manieren om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Uiteraard hoopte de vereniging met de duurzame oplossingen op termijn ook kosten te kunnen besparen. Een energiescan gaf inzicht in welke maatregelen tot energiebesparing zouden kunnen leiden. Dat leidde tot het gebruik van groene energie, investeringen in dubbel glas, geïsoleerde buitenmuren, dakisolatie, een nieuwe cv-ketel en ledverlichting, deels mogelijk gemaakt door gebruik te maken van subsidieregelingen. DVSU heeft voor de toekomst nog meer duurzame ambities. En uitdagingen, want hoe leg je aan je leden uit waar al dat geld in is geïnvesteerd? Lees het hele verhaal van DVSU.

Kijk voor meer praktijkverhalen ook eens op de website Duurzamesportsector.nl

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: