Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Over NOC*NSF en Jumbo

  • Waarom doet NOC*NSF dit project samen met Jumbo?

   Onze kennis en ervaring vanuit topsport (Jumbo Visma en TeamNL) delen we met sportend Nederland, zodat alle trainers en sporters de match tussen sport en voeding gaan ervaren. Met Foodcamp brengen we onze kennis over sport en voeding naar de leden van jouw club toe.

  • Welke rol heeft de lokale Jumbo bij Foodcamp?

   In de lokale Jumbo wordt een sessie georganiseerd waarin je kennis opdoet over gezonde voeding. Daarnaast stelt de lokale Jumbo fruit beschikbaar gedurende het programma en kan hun expertise worden ingezet hoe je gezonde producten beter verkoopt. Samen met de deelnemers wordt er ook gekeken of een eventuele samenwerking met de Jumbo kan worden opgezet zoals het bezorgen van bijvoorbeeld ‘verse’ producten.

  • Welke rol heeft NOC*NSF bij Foodcamp?

   NOC*NSF coördineert het gehele Foodcamp programma en verzorgt de sessies waaraan je kunt deelnemen. Tevens stelt NOC*NSF samen met Jumbo een leerzame E-learning met veel kennis over voeding en sport beschikbaar aan alle leden van de club.

  • Welke rol heeft JOGG-Teamfit?

   Met Foodcamp werken we samen met JOGG-Teamfit. De coördinatie hiervan ligt bij NOC*NSF. Tijdens Foodcamp adviseert JOGG-Teamfit over het gezonder krijgen van de omgeving van sportverenigingen via verantwoord alcoholgebruik, gezonder aanbod van voeding en een rookvrije omgeving. Tijdens de opstart van Foodcamp zal dit ook toegelicht worden. Met Foodcamp ga je dus aan de slag met de gezonde sportomgeving en het inspireren van sporters over gezonde(re) voeding.

Over Foodcamp

  • Wat is Foodcamp?

   Maak een sport van lekker eten! In de topsport zijn voeding en sport al jaren met elkaar verbonden. Met de juiste voeding op het juiste moment kun je het verschil maken. Maar ook de leden van jouw club beleven met lekker en gezond eten meer sportplezier. Je presteert niet alleen beter, je herstelt ook sneller én je zit lekkerder in je vel. Met Foodcamp brengen we onze kennis over sport en voeding naar jouw club toe! Tijdens Foodcamp leren trainers, bestuurders, barmedewerkers en andere begeleiders alles over de rol van gezonde voeding bij het sporten. De kennis en tools die je meekrijgt, draag je over aan je sporters, zodat ze bewuster om leren gaan met voeding. Zo beleven ze meer plezier aan het sporten en blijven ze fit en gezond.

  • Hoe ziet het Foodcamp programma eruit?

   Foodcamp start met een gezamenlijke kick-off voor trainers, coaches, begeleiders, bestuurders en barcoördinatoren. Na deze kick-off gaan trainers, coaches en begeleiders aan de slag met gezonde voeding in relatie tot de sporter. Voor hen is er een winkelsessie en een online coachmoment. Daarnaast wordt het programma ondersteund met een E-learning, whats-appgroep, en de foodcoach app. De barcoördinatoren en bestuurders hebben na de kick-off een inspiratiesessie over de gezonde sportomgeving. Na deze sessie is er de mogelijkheid om met de Teamfit Coach stap voor stap aan de slag te gaan met het creëren van een gezonde sportomgeving. Uiteindelijk is er een terugkomdag voor alle deelnemers van de lokale foodcamp om de successen met elkaar te delen en te vieren. Klik hier voor een infographic van Foodcamps. Deze infographic geeft een mooi overzicht van het totale programma.

  • Waarom moet ik als vereniging deelnemen?

   Omdat goede voeding leidt tot betere sportbeoefening en een gezondere leefstijl en dat draagt bij aan meer sportplezier op de club en een gezonder Nederland! Tijdens Foodcamp leren trainers, bestuurders, barmedewerkers en andere begeleiders alles over de rol van gezonde voeding in relatie tot sport. Deze kennis kunnen zij overdragen op de sporters, zodat ze bewuster om leren gaan met voeding.

   Tijdens Foodcamp leren trainers, bestuurders, barmedewerkers en andere begeleiders alles over de rol van gezonde voeding bij het sporten. De kennis en tools die je meekrijgt, draag je over aan je sporters, zodat ze bewuster om leren gaan met voeding. Zo beleven ze meer plezier aan het sporten en blijven ze fit en gezond.

  • Wat gebeurt er na Foodcamp?

   Het einde van een lokale Foodcamp is eigenlijk pas de start. Samen met alle deelnemers wordt er gewerkt aan hoe gezonde voeding structureel een plaats krijgt in de vereniging. Ook wordt er gekeken of de samenwerking tussen de verenigingen en Jumbo kan worden voortgezet.

Deelname aan Foodcamp

  • Wat als onze vereniging geen eigen kantine heeft of gebruikt maakt van een externe uitbater?

   Ook verenigingen zonder eigen kantine kunnen meedoen. Een deel van het programma gaat over de kantine, maar ook een belangrijk deel gaat over hoe sporters gezondere keuzes rondom voeding kunnen maken. Ook is het mogelijk om het gesprek aan te gaan met de externe uitbater. Hier hebben de JOGG-Teamfit coaches ervaring mee en kunnen hierin meedenken en ondersteunen.

  • Wat als onze vereniging al een samenwerking heeft met JOGG-Teamfit?

   JOGG-Teamfit vult een deel van het Foodcamp programma in. Dus goed dat je daar al mee begonnen bent. Door aan Foodcamp deel te nemen leer je meer over gezonde voeding die aanvullend kan zijn op de JOGG-Teamfit werkwijze. Daarnaast is het mooi dat je als club ervaringen kan delen over de gezonde sportomgeving met andere verenigen. Zo komen we allemaal een stapje verder.

  • Mag je als vereniging deelnemen als je inkopen doet bij een andere partij dan Jumbo?

   Ja dat is geen probleem. Het is de missie van Jumbo en NOC*NSF om sporters te helpen met gezondere keuzes. Het staat verenigingen vrij om te kiezen waar ze de inkopen doen.

  • Kun je als vereniging deelnemen aan Foodcamp als een van de sponsoren een andere leverancier is dan Jumbo?

   Ja dat is geen probleem. Wellicht is deelname goed om af te stemmen met je sponsor. Deze wil je graag meenemen in je beslissing tot deelname.

  • Is er een minimaal aantal deelnemende leden?

   Wij juichen deelname van verschillende clubs in 1 Foodcamp toe. Dat kan verrassende nieuwe inzichten en samenwerkingen opleveren!

   Het minimale aantal deelnemers binnen de verenigingen hangt sterk af van het totaal aantal deelnemers van een Foodcamp. Een richtlijn van 3 deelnemers is wenselijk.

  • Hoeveel tijd kost het mij als deelnemer?

   Minimaal 3 sessies van 1,5 uur. Daarna kun je in je eigen tijd, bijvoorbeeld als trainer, het geleerde overbrengen. De E-learning kost ongeveer een dagdeel om te maken (je kunt hiermee beginnen en stoppen wanneer je zelf wilt, en later weer beginnen).

  • Met welke vrijwilligers gaan we aan de slag?

   Trainers, coaches, begeleiders en iedereen die interactie heeft met de sporter gaan aan de slag met gezonde voeding in relatie tot de sporter.

   Bestuurders en barcoördinatoren gaan aan de slag met de gezonde sportomgeving.

Inschrijven voor Foodcamp

  • Waar kan ik mij inschrijven voor Foodcamp?

   Ga naar Clubbase of meld je aan via foodcamp@nocnsf.nl

  • Wanneer ben ik definitief ingeschreven voor Foodcamp?

   Vanuit NOC*NSF ontvang je een bevestigingsmail. Daarnaast ontvang je een bericht of het lokale Foodcamp programma van start gaat.

Inhoud

  • Wat kan ik als vereniging verwachten?

   Een leerzaam en vooral leuk programma waarmee je jouw leden echt wat extra's biedt. Steeds meer sporters en ouders van sporters zien het belang van een gezondere leefomgeving en gezondere voeding. Hen help je met dit programma. We starten met een gezamenlijke kick-off van het Foodcamp programma. Na deze kick-off gaan trainers, coaches en begeleiders aan de slag met gezonde voeding in relatie tot de sporter. De barcoördinatoren gaan na de kick-off sessie aan de slag met de gezonde sportomgeving. Daarbij kunnen ze ondersteuning krijgen van JOGG- Teamfit. Gedurende het Foodcamp programma zijn er verschillende tools en online coachmomenten om uiteindelijk de sporters gezondere keuzes te laten maken. Tevens ontvangen verenigingen tijdens Foodcamp wekelijks een fruitkrat van de lokale Jumbo. Klik hier voor de infographic die een overzicht geeft van het totale Foodcamp programma.

  • Wat wordt er van een vereniging verwacht?

   De vereniging werft trainers, coaches, begeleiders en barcoördinatoren die deel gaan nemen aan het Foodcamp programma. NOC*NSF zorgt voor promotiemateriaal en uitnodigingen.

   Eén van de deelnemende verenigingen wordt gevraagd om één van de sessies te faciliteren. De organisatie wordt verzorgd door NOC*NSF.

   Het succes van het programma staat of valt met de vrijwilligers. Hoe meer tijd en energie je in het programma stopt, hoe meer resultaat je zult behalen.

Andere initiatieven

  • Wat is de rol van JOGG-Teamfit in het Foodcamp programma?

   JOGG-Teamfit vult het deel van het Foodcamp in dat zich richt op het gezonder maken van de sportomgeving. Bestuurders en barcoördinatoren gaan aan de slag met de gezonde sportomgeving, op de thema's rookvrij, verantwoord alcoholbeleid en gezonder voedingsaanbod in de sportkantine. Zij kunnen hierin begeleiding krijgen van de JOGG-Teamfit coach.

  • Wat is het verschil met programma's zoals SV VERS (FC, HC, TC, KC VERS)?

   SV VERS is onderdeel van gezonde sportomgeving waarin 10 sportkantines van korfbal, hockey, tennis en voetbal intensief begeleid wordt op de 3 thema's. Vanuit deze intensieve begeleiding worden lessen gehaald die NOC*NSF en JOGG-Teamfit deelt met de hele sport. Foodcamp heeft een andere focus en ondersteunt je in het afstemmen van je eetpatroon op je leefpatroon, thuis, op je werk/school en op de club.

Kosten Foodcamp 

  • Zijn er kosten verbonden aan Foodcamp?

   Foodcamp is gratis voor jou en jouw club. De kosten die gemoeid zijn bij het organiseren van Foodcamp worden gesponsord door Jumbo Nederland.


Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: